Neredi u Severnoj Irskoj

Izvor: RTS, 12.Jul.2010, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi u Severnoj Irskoj

U neredima u Severnoj Irskoj ranjena tri policajca, povređeno 24. Neredi izbili uoči tradicionalne parade "Narandžastog reda", koji je probritanski.

Tri policajca su ranjena iz vatrenog oružja, a 24 su povređena, tokom nereda protekle noći,  saopštila je policija Severne Irske.

Grupa od 200 ljudi je u Belfastu bacala, tokom nemira koji su izbili posle ponoći, Molotovljeve koktele i druge predmete na policajce, navela je policija.

Predstavnica za odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s javnošću policije izjavila je da su svi povređeni policajci van životne opasnosti, preneo je Rojters.

Još nije jasno šta je bio uzrok nereda koji su izbili uoči dana parade pripadnika probritanskog "Narandžastog reda", koji čine protestanti.

Parade kojima učesnici obeležavaju pobedu protestanata nad katolicima u XVII veku svake godine izazivaju zategnutost u odnosima sa katoličkom manjinom.

Za danas su najavljene parade "Narandžista" u 18 gradova u Severnoj Irskoj, a očekuju se hiljade učesnika.

Prošle godine, učesnici tog događaja napali su policiju kamenicama i flašama.

U noći između subote i nedelje, u vazduh je dignut most preko jednog seoskog puta u Severnoj Irskoj. Nije bilo žrtava, a policija veruje da su meta napada bili njeni pripadnici.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.