Neredi nakon mitinga u Banjaluci

Izvor: B92, 26.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredi nakon mitinga u Banjaluci

Banja Luka -- Policija je privela nekoliko demonstranata koji su posle mitinga u znak protesta zbog nezavisnosti Kosova izazvali nerede.

Ispred zgrade su bile razmeštene policijske snage, raspoređene u dva kordona. Nekoliko hiljada demonstranata, posle završetka mitinga u Banjaluci pod nazivom "Kosovo je srce Srbije", krenulo je prema zgradi američkog konzulata, ali nisu uspeli da priđu zbog jakih kordona policije. Na mitingu je govorio politički vrh Republike Srpske. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prema prvom kordonu policije bacali su kamenje i dimne bombe, a kako navode u policijskom štabu obezbeđenja skupa, nekoliko policajaca je povređeno. Jedan policajac je povređen kada je kamenicom pogođen u nogu, a potom je odvezen prema hitnoj pomoći.

Demonstranti, uglavnom mlađi ljudi, u jednoj od ulica koja vodi ka konzulatu, gađali su policijske snage kamenicama i zapaljenim bocama, nakon čega su intervenisale specijalne policijske snage i potisnule ih dalje od konzulata.

U toj ulici razbijena su stakla na jednoj stambenoj zgradi i oštećen je jedan automobil, javila je sa lica mesta dopisnica Bete iz Banjaluke. Takođe, polupani su izlozi većine prodavnica, javlja Fonet.

U svim ulicama koje vode ka američkom konzulatu bile su raspoređene policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija, a ispred konzulata je jedan policijski transporter.

Policija je uspela da spreči napad na konzulat i grupu huligana potisne u park "Petar Kočić".

Fonet javlja da je primećena i grupa lica sa četničkim obeležjima.

Demonstranti su razbili izlog na prodavnici Kroata, a kako se saznaje, vlasnik radnje je Hrvat.

Policijske snage blokirale su prostor na Trgu Krajine, koji vodi prema starom zanatskom centru i Gospodskoj ulici, gde je smešteno najviše trgovačkih radnji.

Pre nekoliko dana, američki konzulat u Banjaluci zatvoren je, nakon što je, tokom protesta srednjoškolaca u Banjaluci, zgrada bila kamenovana.

U neredima uhapšeno 20 ljudi

Policija je tokom današnjih nereda u Banjaluci uhapsila 20 osoba, od kojih su 15 maloletnici.

Centar javne bezbednosti u Banjaluci saopštio je da je miting na Trgu Krajine, koji je organizovao Srpski pokret nevladinih asocijacija, protekao mirno i bez incidenata, ali da je posle mitinga grupa od oko 500 osoba krenula prema zgradi američkog konzulata u Banjaluci, u čemu ih je sprečila policija.

Banjalučka policija navodi da su demonstranti bacali kamenice i ostale predmete na policajce, pri čemu su šestorica policajaca lakše povređena.

Razbijen je i izlog na jednom objektu, kao i dva prozorska stakla na jednoj od okolnih stambenih zgrada.

Policija je saopštila da tokom intervencije nije primenjivala silu, "već je taktičkim radnjama potiskivala masu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.