Neprilagođena biologija

Izvor: Studio B, 10.Mar.2016, 11:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprilagođena biologija

U testovima na nedavno održanom opštinskom takmičenju iz biologije za učenike osnovnih škola, pojavila su se pitanja koja ne postoje u udžbenicima iz biologije.

To je dovelo do znatno lošijih rezultata na testovima ali i do burnih reakcija, ne samo djaka i roditelja, nego i stručne javnosti.

U Osnovnoj Školi "Drinka Pavlović" održan je sastanak nastavnika biologije sa svih beogradskih opština i svih učesnika u organizaciji opštinskog takmičenja održanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 6. marta.

Aktiv grada Beograda za osnovnu školu takmičenje smatra neregularnim i neprilagodjenim. O tome govore rezultati : procenat najuspešnije uradjenih testova je ekstremno nizak. Mali tim stručnjaka koji je priredio testove, predvodila je profesorka sa Biološkog fakulteta koja se bavi metodikom biologije, koja je radila standarde za nastavu biologije i u čiju kompetenciju nije bilo sumnje.

Veliki broj pitanja i zadataka iz gradiva koje nije obuhvaćeno programom, težina i sadržaj testova neprimeren uzrastu učenika,insistiranje n a reproduktivnom a ne funkcionalnom znanju, opterećivanje učenika nepotrebnim detaljima , neke su od primedbi koje su na račun sastavljača ovogodišnjeg testa iz biologije stigla na Bio blog Srpskog biološkog društva iz brojnih gradova Srbije. ( Užice, Valjevo, Sombor, Mladenovac, Ruma, Zrenjanin, Pančevo, Novi sad, rakovica, Odžaci, Novi Beograd, Vršac, Novi Bečej, Čačak....)

Nije lako sastaviti kvalitetne testove, time se bave brojni stručnjaci. U konkretnom slučaju diskreditovan je obiman i naporan rad i nastavnika i učenika koji su najveće žrtve ove situacije. Test pun pravopisnih ali i materijalnih grešaka, zbunio je decu, naljutio roditelje, razočarao profesore.

S obzirom na pristigle primedbe zakazana je sednica Upravnog odbora SBD za sredu 9.3.2016. sa dnevnim redom: Analiza opštinskog takmičenja iz biologije za osnovne škole održanog 6.3.2016.  Tok i rad sednice, zaključci i odluke biće objavljeni na sajtu Srpskog biološkog društva .

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.