Nepodnošljiv život pored Blatašnice

Izvor: RTS, 11.Okt.2018, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepodnošljiv život pored Blatašnice

Reka Blatašnica koja protiče kroz Blace i uliva se u Rasinu, a zatim u jezero Ćelije, pretvorena je u kanal kanalizacionih i otpadnih voda. Svi pokušaji da se ovaj višedecenijski problem reši, do danas nisu uspeli.
Stanovnici desetak blačkih sela koji žive uz reku Blatašnicu veruju da je ona trenutno najzagađenija i da je zato ugroženo njihovo zdravlje i ostanak na ovim prostorima.
 
"Imam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tri deteta maloletna, idu u školu i ne mogu da prođu tu, gde se bacaju i kučići i šut i sve ostalo", kaže Milovan Knežević, iz sela Đurevca.
Milovan Purić, iz sela Čučale svedoči: "Tu je imalo riba koliko hoćeš da se peca, al to je zagađeno, ne možeš da živiš tu i leti presuši reka i još gore, samo ide kanalizacija".
Meštani tvrde da u reci od Blaca pa do njenog ulivanja u Rasinu nema živog sveta i da je pored ovakve reke za njih život nepodnošljiv.
Reka Blatašnica takva je duž celog toka, a što je vodostaj niži smrad je veći.
Blace je osamdesetih godina prošlog veka imalo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, ali je zbog visokih troškova ono radilo samo nekoliko godina. U lokalnoj upravi kažu da su sa partnerima iz Evropske Unije dogovorili izgradnju novog kolektora koji bi se gradio pored postojećeg na površini od nekoliko hektara.
"Podneti su zahtevi za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju kolektora i tenderska dokumentacija je pri kraju, tako da do kraja godine očekujemo tender i napokon početak izgradnje fabrike u sledećoj godini", kaže Zoran Jozić, pomoćnik predsednika opštine Blace.
Projekat vredan pet ipo miliona evra predviđa kompletnu zaštitu reke, ali i hidroakumulacije Ćelije, odakle se grad Kruševac i nekoliko opština u Rasinskom okrugu snabdeva vodom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.