Neophodan nov model razvoja Srbije

Izvor: RTS, 03.Okt.2010, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodan nov model razvoja Srbije

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec ocenjuje da Srbija mora da odustane od nerealnih ambicija u potrošnji i eliminiše korupciju i druge prepreke, kako bi stvorila povoljni ambijent za strane investitore.

Nov model ekonomskog rasta Srbije zahteva dva međusobno povezana zaokreta, jedan je od nerealnih ambicija u potrošnji ka investicijama usmerenim na modernizaciju industrije, a drugi u sferi stvaranja što povoljnijeg poslovnog i investicionog ambijenta, ocenjuje ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savetnik premijera Srbije Jurij Bajec.

To je put tržišnih reformi, to je evropski put, naglasio je Bajec, uz opasku da dalje približvanje Srbije Evropskoj uniji znači manji rizik za ulaganja, veći interes stranih investitiora i dodatno ohrabrenje domaćim preduzetnicima.

"Svaki korak koji nas približava EU smanjuje rizik ulaganja, svaka reforma javnog sektora umanjuje troškove poslovanja i diže konkurentnost, a time i Srbija u pravom smislu profitira od ulaska u Uniju i to je glavna poruka ovog modela", istakao je Bajec.

Savetnik premijera ukazao je da iza predloženog modela stoje konkretne brojke, jasno definisana makroekonomska politika i osnovni pravci restrukturiranja privrede.

Bajec je izrazio uverenje i da će predloženi model razvoja naše zemlje prihvatiti i svaka naredna demokratski orjentisana srpska vlada, koja ima evropsko opredeljenje.

Tim domaćih eksperata koji je radio na novom modelu imao je u vidu i činjenicu da je i EU, suočena sa globalnom krizom 2008. i 2009. godine, promovisala svoj razvojni program do 2020. godine, definišući vlastite ciljeve za privredni rast, zapošljavanje i smanjenje siromaštva.

Odgovarajući na pitanje koliki je minimum direktnih stranih investicija predviđen godišnje u novom modelu razvoja, Bajec je naveo da je to oko 2,3 milijarde evra, pri čemu se računa i na oporavak i rast domaće štednje koja bi se u dužem periodu izjednačila sa ulogom stranih investicija.

"Imajući u vidu taj važan zadatak, on se ne može realizovati ukoliko se ne smanji rizik poslovanja u Srbiji čemu će doprineti kandidatura Srbije za članstvo u EU, a posle toga i prilično jasni rokovi i datumi za njeno punopravno članstvo.

Smanjenje rizika stranim investitorima

Drugi element smanjenja rizika je zadatak ove i svih narednih vlada, a to je da eliminišu nepotrebne prepreke, ograničenja i korupciju koji opterećuju poslovanje i odbijaju investitore od naše zemlje ka drugim odredištima, objasnio je Bajec.

Istovremeno, domaćim preduzetnicima država treba da omogući da "lakše dišu" kroz poresku reformu i smanjenje javnih rashoda tamo gde oni nisu potrebni, kako bi mogli sa više hrabrosti i sigurnosti da investiraju, kazao je Bajec.

Kada je reč o velikoj nezaposlenosti u Srbiji, Bajec je rekao da nova radna mesta nije moguće obezbediti bez novih investicija, a one se mogu ostvariti samo povoljnim poslovnim ambijentom.

Bajec je ukazao da su Srbiji potrebne velike investicije, poput "Fijata", ali i mnogo malih investitora koji vide mogućnost za profit, što našoj zemlji treba da osigura veći rast BDP-a, nova radna mesta i veće plate.

Za nov model razvoja potrebna je i politička spremnost i podrška privrede, zaposlenih i najšire javnosti da se sprovedu pomenuta dva zaokreta u modelu razvoja, istakao je Bajec.

Savetnik premijera, ipak, strahuje da bi neki drugi, populistički model razvoja, koji bi obećavao rast potrošnje i standarda na veštačkim osnovama i na kratak rok, odvukao našu zemlju nazad u neka druga vremena, kada je vladala visoka inflacija, bezvredna nacionalna valuta i opšta nesigurnost.

"Investicije, restruktuiranje privrede, veći naglasak na izvozu - to je ta baza za nova radna mesta, za novi privredni rast i zato je naše iskreno ubeđenje da je predloženi model pravi putokaz za Srbiju da iskoristi svoje potencijale i da put ka EU istovremeno znači i put u bolji život", zaključio je Bajec.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.