Nemačka tuži Italiju

Izvor: RTS, 24.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka tuži Italiju

Nemačka je podnela tužbu protiv Italije Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Predmet tužbe je odluka italijanskog suda da Nemačka plati odštetu porodicama devet žrtava koje je nacistička vojska ubila u Toskani, pred kraj Drugog svetskog rata.

Međunarodnom sudu pravde u Hagu Nemačka je podnela tužbu kojom želi da opovrgne presudu Višeg suda Italije iz oktobra ove godine, prema kojoj je Berlinu određeno da plati oko milion evra odštete porodicama devet žrtava koje je ubila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nemačka vojska u Ćiviteli u Toskani, 1944. godine.

Nemačka smatra da kao suverena država treba ima imunitet od tužbi privatnih lica i da bi ova presuda, ako bi ostala na snazi, otvorila put za "stotine novih tužbi" protiv nje.

Nemačka je, takođe, zatražila od Međunarodnog suda pravde da interveniše ako Italija pokuša da uzme njenu državnu imovinu na ime presude.

Međunarodni sud pravde je formiran 1945. godine za sporove među državama i jedini je glavni organ Ujedinjenih nacija koji nema svoje sedište u Njujorku, već u Hagu.

Sud je sa svojih 15 nezavisnih sudija jurisdiktivni organ Ujedinjenih nacija. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.