Nemačka od sutra predsedava OEBS-u

Izvor: Press, 31.Dec.2015, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka od sutra predsedava OEBS-u

Nemačka od sutra preuzima na godinu dana predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kojom je 2015. predsedavala Srbija.
           Zvanični Berlin upravljaće organizacijom koju čine 57 zemlje članice, a koja se prostire od Vankuvera do Vladivostoka.
Zvanično će predsedavanje početi prvom sednicom Stalnog saveta, izvršnog tela OEBS, koja je se po običaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << održava sredinom januara u Beču.
Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer najavio je, na ministarskom savetu OEBS u Beogradu, da će prioritet Nemačke biti pre svega jačanje bezbednosti.
U završnom obraćanju, nemački šef diplomatije je kazao da svet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima.
Štajnmajer je podvukao da se samo saradnjom i razgovorima mogu rešiti problemi.
Podsetio je na tri tačke, po njemu veoma važne - brzo reagovanje na krize, smanjenje naoružanja i budućnost evropskog bezbednosnog poretka.
Ukazao je da je ophođenje sa krizom u Ukrajini pokazalo da OEBS može i mora brže da reaguje.
Druga tačka je, prema njegovim rečima, da se u narednoj godini intenzivnije razgovara o smanjenju naoružanja i modernizaciji instrumenata za sprečavanje kriza.
Kao treću tačku, nemački šef diplomatije je naveo budućnost evropskog bezbednog poretka, navodeći da OEBS može biti instrument i forum za razgovore o tim temama.
Nemačka će se, prema njegovim rečima, tokom predsedavanja OEBS-u baviti i rešavanjem konflikata u Ukrajini i krizama u drugim delovima sveta koji su nadležnosti te organizacije.
"Želimo da damo doprinos da se podstakne dijalog, i da zajednička bezbednost u prostoru OEBS bude ponovo uspostavljena i ojačana. Želimo da svi u OEBS budu usmereni na principe na kojima počiva ova organizacija. Ako to uradimo onda ćemo ispuniti očekivanja građana koji žele, u vreme kriza i konflikata, više bezbednosti i stabilnosti", poručio je Štajnmajer.
Trojku OEBS, koju čine aktuelni, bivši i budući predsedavajući, od 1. januara će činiti Nemačka, Srbija i Austrija.
Tokom predsedavanja Srbije OEBS-u institucija Trojke ove organizacije imala je veću ulogu nego ranije, te je i održano više sastanaka u cilju koordiniranja delovanja institucije.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.