Nemačka: Povlačimo se

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 09:57

Nemačka: Povlačimo se

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio da njegova zemlja nastoji da na uređen način ubrza povlačenje svojih vojnika iz Malija.

Ranije je objavljeno da je misija UN donela odluku da se okonča misija u Maliju 30. juna.

Nemačka, koja je rasporedila oko 1.000 vojnika u Maliju, već povlači svoje trupe i planira da okonča povlačenje do maja sledeće godine.

Povlačenje misije UN od 13.000 ljudi u Maliju, poznate kao MINUSMA, planira se nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više godina tenzija izmedju Ujedinjenih nacija i vojne hunte Malija, a došlo je na dnevni red kada je šef diplomatije Malija Abdulaji Diop ovoga meseca zatražio odlazak snaga mirovne misije "bez odlaganja".

To je označilo nagli prekid misije, koja je odranije bila ugrožena ograničenjima vlade Malija, posebno nakon što je 2021. godine angažovana privatna ruska plaćenička kompanija "Vagner".

Stručnjaci strahuju da bi se bezbednosna situacija mogla pogoršati kada misija MINUSMA napusti Mali, ostavljajuci nedovoljno opremljenu vojsku Malija i oko 1.000 Vagnerovih boraca da se bore protiv ekstremista, koji kontrolišu severne i centralne delove teritorije te zemlje, preneo je ranije Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.