Nema opasnosti za Srbiju

Izvor: RTS, 02.Feb.2010, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti za Srbiju

Ekstremne islamističke grupe, iako su u kontaktu, nisu neposredna opasnost za bezbednost Srbije, ocenila je Bezbednosno-informativna agencija.

Stručnjaci ocenjuju da je akcija u Bosni i Hercegovini očekivana, s obzirom na to da na teritoriji Federacije BiH ima više mesta u kojima je veza organizovanog kriminala i radikalnog islama takva da ugrožava ustavni poredak i teritorijalni integritet te države.

U nedavno podnetom izveštaju Odboru za bezbednost Skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije, Bezbednosno-informativna agencija ocenjuje da ekstremne islamističke grupe, iako su u kontaktu, nisu neposredna opasnost za bezbednost naše zemlje.

Informacije BIA pokazuju da te grupe intenzivno sarađuju na području južne srpske Pokrajine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, ali i u Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu.

Stručnjaci smatraju da se na prostoru zapadnog Balkana stvara radikalno islamističko jezgro, koje svakog dana jača.

Postoje instruktori vehabista koji konstantno provode indoktrinarno propagandnu delatnost i konstantno jačaju svoju infarstrukturu, rekao je Milan Mijalkovski sa Fakulteta bezbednosti.

Kao veoma važno, Mijalkovski je istakao i to što oni ne oskudevaju u finansijskim sredstvima, kao ni u pogledu kadrova.

Sa terorizmom i organizovanim kriminalom bore se i Srbija i Amerika, konstatovali su u Njujorku ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor tamošnje policije Rejmond Keli.

"Njujorška policija ima svoje detektive i agente širom sveta, istražujući mogućnost napada ekstremističkih i radikalnih grupa na Njujork. Zato smo mi ponudili razmenu svih informacija koje se pre svega odnose na islamske ekstremističke i terorističke grupe", rekao je Dačić.

O Balkanu kao potencijalnoj meti terorista nedavno je govorio i izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman. Početkom godine, tokom susreta sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, upozorio je da je ekstremnim islamističkim grupama, region Balkana zanimljiv za širenje infarstrukture i regrutovanje aktivista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.