Nema ljutih u Alevi

Izvor: RTS, 13.Mar.2010, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ljutih u "Alevi"

"Aleva" iz Novog Kneževca jedna je od retkih, privatizovanih firmi u kojoj nijedan zaposleni nije otpušten. Tajna uspeha je, kažu radnici, u tome što su imali poverenje u rukovodstvo tokom privatizacije.

U poslednjih devet godina pola miliona ljudi u Srbiji ostalo je bez posla usled privatizacije. Svaka treća privatizacija bila je neuspešna, mada ima i kompanija koje su zadržale veći deo radnika i unapredile proizvodnju.

"Aleva" iz Novog Kneževca jedna je od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << retkih, privatizovanih firmi u kojoj nijedan zaposleni nije otpušten.

Firma posluje više od 60 godina, a 1992. godine radnici su, sa rukovodstvom, kupili veći deo akcija. Tajna uspeha je, kažu radnici, u tome što su imali poverenje u rukovodstvo tokom privatizacije.

"Našli smo kvalitetnog strateškog partnera u koga smo imali poverenje. Već šest godina smo privatizovani i mislim da smo jedna od retkih firmi koje su uspešne u privatizaciji", rekao je Jožef Sabo iz elektro-održavanja fabrike.

Paker Duška Mena zadovoljna je poslom, više se radi jer je proširen obim proizvodnje.

"Obaveze zaposlenih su velike, ali su i njihova prava velika i zagarantovana kolektivnim ugovorom", rekao je Slobodan Stokić, šef proizvodnje u "Alevi".

Posle privatizacije u fabriku su uložena dva miliona evra, a pribavljeni su izvozni sertifikati za kvalitet za EU i Ameriku. Radi se u dve smene, plate su redovne, a uslovi rada bezbedni.

"Redizajnirali smo potpuno kompletan portfolio, zadržali kontakte sa 500 poljoprivrednih proizvođača, uvećali proizvodnju i ono što je veoma važno, povećali smo tržišta na kojima plasiramo svoje proizvode", rekao je Mirko Asanović, član menadžmenta.  

Značaj fabrike

Koliki je značaj fabrike pokazuje podatak da u Novom Kneževcu u proizvodnji radi samo još jedna fabrika koja zapošljava oko 100 radnika.

Pored toga, "Aleva" kao najveći otkupljivač omogućava finansijski opstanak oko 500 poljoprivrednika iz Novog Kneževca i okoline.

Ljuba Savin za sebe kaže da je paor i treća generacija koja proizvodi industrijsku papriku. Godišnje poseje 20 jutara zemlje i ubere oko 100 tona paprike.

"Sejem iz tog razloga što sam siguran da će rod biti otkupljen i da će biti isplaćen. To je naš motiv najveći", rekao je Ljubo Savin.

Na sajmu hrane u Moskvi, "Aleva" je jedina firma iz Srbije koja je dobila zlatnu medalju za kvalitet.

U planu je izgradnja nove, veće fabrike koja će doneti nekoliko desetina novih radnih mesta i više posla za dobavljače.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.