Neandertalci su umeli da plivaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neandertalci su umeli da plivaju

Neandertalci su umeli da plivaju pa čak i da rone, zaključili su francuski arheolozi koji su našli školjke na obali Sredozemnog mora u jednoj pećini.

Kako je preneo "Njujork tajms", arheolog Nikola St. Fler našao je oruđe izrađeno od školjki koje je izbacilo more ili su ih neandertalci ostavili na dubini od deset metara.

Neandertalci su od školjki izrađivali alate za struganje drveta i sličnih mekših materijala, a izgleda da su ronili da bi sa dna prikupili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << školjke čiji su sadržaj jeli.

To pokazuje da su umeli ne samo da plivaju već i da rone u plićim vodama, zaključio je St. Fler koji je autor članka o korišćenju školjki iz perioda kada su u tom delu morske obale živeli neandertalci.

Do ovog zaključka došla je ekipa istraživača na osnovu 170 ručno izrađenih alata od školjki.

Članak je objavljen u časopisu PLOS nakon što su arheolozi otkrili pećinu "Dei Mosceri" na zapadnoj obali Italije.

Tu su presejavajući pesak našli školjke koje su bile naoštrene i datirane su da su stare oko 100. 000 godina kada su pećinu nastanjivali neandertalci.

Većina školjki su naoštrene da bi služile kao vrhovi strela a pripadaju vrsti koje i danas ima u plićaku mora kod te pećine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAUČNICI USTANOVILI: Neandertalci su mogli da plivaju, ali i OVO! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020

 Neandertalci su umeli da plivaju pa čak i da rone, zaključili su francuski arheolozi koji su našli školjke na obali Sredozemnog mora u jednoj pećini...Kako je preneo "Njujork tajms", arheolog Nikola St. Fler našao je oruđe izrađeno od školjki koje je izbacilo more ili su ih neandertalci ostavili...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.