Ne želimo nuklearno oružje, ali...

Izvor: B92, 29.Jan.2024, 15:33

"Ne želimo nuklearno oružje", ali...

Švedski ministar odbrane Pal Hening Jonson i njegov prethodnik Peter Hultkvist protive se zakonu o zabrani raspoređivanja nuklearnog oružja u toj zemlji.

To su rekli za televiziju SVT najviši sadašnji i bivši vojni zvaničnici.

Švedska Zelena stranka, koja je uvek bila protiv raspoređivanja nuklearnog oružja u zemlji, zahtevala je da Helsinki usvoji takav zakon pre zvaničnog ulaska u NATO, preneo je TASS.

"Smatramo da je važno da zaštitimo nacionalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednost Švedske i zato ne želimo nuklearno oružje na švedskom tlu", izjavila je Ema Berginger, portparolka stranke za vojno-politička pitanja, objašnjavajući da bi u suprotnom Švedska mogla da postane nuklearna meta.

Zašto zakonom ne možemo jasno da utvrdimo ne želimo nuklearno oružje na tlu Švedske?, upitala je ona. Nijedan od saveznika Švedske nije tražio raspoređivanje nuklearnog oružja na njenom tlu, rekao je Jonson.

"Ni SAD, ni Velika Britanija ni Francuska nisu nagovestile raspoređivanje nuklearnog oružja na teritorijama novih saveznika", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, nema potrebe za tim jer postoji tvrda linija po tom pitanju koja ima široku podršku, dok Norveška i Danska nemaju čak ni zakone u toj sferi Bivši švedski ministar odbrane Hultkvist podržao je Jonsonov stav.

"Tokom mojih osam godina na funkciji ministra odbrane nije održan nijedan sastanak o tom pitanju, niti je bilo pritisaka. Ovo pitanje nikada nije bilo na dnevnom redu", rekao je on. Trenutno, SAD su rasporedile svoje nuklearno oružje u nekoliko zemalja članica NATO, koje nemaju nuklearno oružje - Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.