Ne može na operaciju zbog papira?

Izvor: B92, 07.Mar.2012, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne može na operaciju zbog papira?

Beograd -- Zbog komplikovanih procedura između lekarskih ustanova, devetomesečni S. M. koji ima tumor na mozgu, ne može da se operiše na klinici u Rimu.

Njegovi roditelji skupili su blizu 50.000 evra koliko je za operaciju potrebno.

Prema rečima roditelja, da bi ga operisali na klinici u Italiji traže potvrdu od Kliničkog centra Srbije (KCS), gde se dečak lečio, da može da ode u Rim. Međutim, u KCS takvu potvrdu ne žele da izdaju jer, kako kažu, operacija može >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se obavi i u njihovoj ustanovi.

Nesrećnom dečaku je na neurohirurgiji KCS pre nekoliko meseci urađena magnetna rezonanca, koja je pokazala prisustvo tumora koji je zahvatio hipotalamus i hipofizu. Detetu je neophodna operacija, kojom bi se hitno uklonio tumor koji mu ugrožava život. Prema rečima Saše M. oca bolesnog dečaka, u KCS mu je ukazano da ukoliko bi se ovakva operacija izvela na klinici u Srbiji, postoji opasnost da dete ostane bez vida.

"Kada bi dete bilo operisano u Rimu, mogli bi da mu spasimo vid. Sakupili smo skoro 50.000 evra koliko nam je potrebno za operaciju, put i postoperativne troškove, ali KCS ne želi da nam izda neophodni dokument, bez kojeg dete ne može da bude stavljeno na listu čekanja i primljeno na kliniku u Rimu, a svaki dan nam je dragocen", kaže Saša M.

Sa druge strane, neurohirurg KCS Dana Grujičić kaže da roditelji traže da ova ustanova potpiše dokument kojim potvrđuje da nije u stanju da operiše S. M.

"Mi to ne možemo da učinimo, jer imamo instrumente, tehnologiju i bar 15 stručnjaka koji bi operaciju obavili podjednako dobro i postigli iste rezultate kao u bilo kojoj klinici u svetu. Otvoreno smo im rekli da postoji velika verovatnoća da će dete nakon operacije ostati slepo, jer je ono već slabovido, a posledice intervencije nakon te vrste tumora su takve", napominje Grujičićeva. Ona dodaje da će svaki neurohirurg na svetu potvrditi tu prognozu, ali da će je mnogi, upravo zbog novca, formulisati na drugačiji način.

"Žao mi je dečaka i njegovih roditelja, ali ne postoji stručnjak na svetu koji će im reći da će dete sačuvati vid. Na klinici u Rimu su im rekli da postoji mogućnost da se vid očuva, ali mi smo bili otvoreni i direktno im rekli da su šanse minimalne, gotovo nemoguće. Znam da se hvataju za slamku spasa, ali mi ne možemo da im damo potvrdu da nismo u stanju da izvršimo operaciju", kaže Grujičićeva.

Ona dodaje da takav dokument nije uslov za operaciju u bilo kojoj klinici u svetu, ukoliko roditelji sakupe novac, dok roditelji tvrde da bez tog papira njihovo dete ne može biti operisano u Rimu, a da KCS ne želi da im da potvrdu „jer bi operacijom deteta dobili novac od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO)".

"Zašto bi im bio problem da izdaju dokument? Nama novac iz Fonda, kako oni kažu, nije potreban, jer smo ga već skupili. Nama je potreban papir, zbog birokratskih procedura, kako bi nam dete bilo operisano tamo gde smatramo da je najbolje", zaključuje Saša M.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.