Izvor: B92, 03.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje za Suvu Reku

Beograd -- Nastavljeno je suđenje osmorici optuženih za ubistvo članova porodice Beriša u martu 1999. godine u Suvoj Reci.

Suđenje je nastavljeno svedočenjem Nedeljka Petkovića koji je učestvovao u uklanjanju tela ubijenih sa mesta zločina. Petković je pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu rekao da je početkom aprila 1999. godine bio u civilnoj zaštiti i da je zajedno sa još nekoliko muškaraca, po naređenju pripadnika policije, učestvovao u sakupljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << leševa.

Svedok je prepoznao optuženog Radojka Repanovića, za koga je rekao da je bio među policajcima koji su ga primorali da ubacuje tela ubijenih u kamion.

On je dodao da nije znao ko su ubijeni, ali da je među leševima prepoznao svoju školsku drugaricu, koja je bila iz porodice Beriša.

"Neke žene su imale dimije, bilo je i dece. Ne daj Bože nikome. Posle su i ostali koji su tovarili leševe rekli da su to Berišanci", dodao je svedok.

Prema njegovim rečima, niko iz grupe nije mogao da odbije da sakuplja leševe, jer su ih policajci psovali i pretili da će i oni biti ubijeni.

Petković je dodao da je utovario u kamion i telo Jašara Beriše, navodeći da je neposredno pre toga začuo pucnje. Kako je objasnio, nije video ko je pucao, nego su mu ostali rekli da je "ubijen Jašar".

Sudsko veće pročitalo je iskaz svedoka Bogoljuba Trajkovića pred istražnim sudijom 2004. godine, koji je takođe učestvovao u odnošenju tela ubijenih.

Taj svedok je opisao iznošenje ubijenih iz restorana-picerije, navodeći da su u kamion uneta uglavnom tela žena, dece i staraca.

Za naređivanje i izvršenje ratnog zločina u Suvoj Reci optuženi su tadašnji komandant PJP "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović, njegov pomoćnik Nenad Jovanović, policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.