Nastavlja se borba sa snegom

Izvor: RTS, 12.Feb.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se borba sa snegom

Nove snežne padavine prave nove probleme u Srbiji. Najteža situacija u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Čajetini. Od smrzavanja do sada umrlo 20 osoba, 10 osoba izgubilo život u lavini na Kosmetu. Nastavlja se dopremanje hrane najugroženijima.

17.49 - Spasioci evakulisali Slavka Pavlovića (74) iz sela Drlupa na obroncima Gledićkih planinakome kome je bila neophodna medicinska pomoć.

16.45 - Od težine snega na magacinu za skladištenje krompira Stanka Tomovića u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Leušiću kod Gornjeg Milanovca propao je krov i napukli zidovi. Oko 150 tona krompira prebačeno je u druge magacine.

10.32 - U okolini Vranja u toku je akcija spasavanja jedne bolesne osobe, rečeno je Tanjugu u Sektoru za vanredne situacije.

10.20 - Petnaestak udaljenih sela u kraljevačkoj opštini i dalje odsečeno od sveta. Spasilačke ekipe će danas pešice pokušati da meštanima tih sela dostave pomoć.

Sneg koji ponovo pada u većem delu Srbije, zadaje nove probleme. Hladni talas koji je zahvatio Srbiju odneo je 30 život, od čega je 10 osoba stradalo u snežnoj lavini na Kosmetu.

Devedesetogodišnja starica Sofija Jakšić iz okoline Valjeva pronađena je danas mrtva u dvorištu svoje kuće.

Najteža situacija je u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Čajetini, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je rekao da nove snežne padavine otežavaju rad mehanizacije na čišćenju puteva, ali je istakao da je pomoć u hrani stigla u ugrožena mesta i da se sada distribuira po kućama.

Od proglašenja vanredne situacije iz kritičnih mesta spaseno je 235 osoba. Na područjima zavejanim snegom tokom protekla dva dana očišćen je put za oko 20.000 ljudi. Samo na jug Srbije gde je situacija najteža poslato je više od 200 mašina za čišćenje snega.

Zbog lavine, zatvoren je put od Prijepolja ka Crnoj Gori. Sneg i vetar juče su dodatno usporili rad mehanizacije.

Teška situacija je i u opštini Kuršumlija. Prema podacima Kriznog štaba u toj opštini je zavejano 30 sela u kojima živi više od 2.000 ljudi, a evakuisano je oko 30 najugrožnijih.

Na području Kraljeva i dalje su neprohodni putevi do više desetina planinskih sela i zaselaka u kojima živi više od 1.000 ljudi.

Tako na području visoravni Rudno, između planina Radočelo i Golija, koju naseljava na 1.000 stanovnika, polovina njih nema prohodan put do centra Rudna, rekao je predsednik Mesne zajednice Draško Šekler.

Spasioci iz Leskovca sinoć su u okolini Lebana evakusali jednog starijeg bolesnog muškarca i spustili ga u Prokuplje, gde je zbrinut u Centru za socijalni rad.

Nema opasnosti od ledenih brana

U Direkciji za vode kažu da na rekama u Srbiji ne postoji opasnost od formiranja ledenih brana.

Led koji se formirao, objašnjavaju, nije opasan dok ne dođe do otapanja, poplavnih talasa i povećanja brzine protoka vode koja je na Dunavu i drugim rekama, za sada veoma mala.

Okružni štab za vanredne situacije saopštio je da je za dopremanje hrane mornarima, čiju su brodovi okovani ledom na Dunavu kod Smedereva, potreban helikopter.

Na plovnim objektima usidrenim na Dunavu kod Smedereva, na oko 300 metara od obale, zarobljena su dva mornara kojima je potrebna hrana, navodi se u vanrednom izveštaju Okružnog štaba.

Ekipe u Kraljevu nastavljaju probijanje leda na Ibru sa obale, jer iz korita, zbog dubine vode, to više nije moguće.

Uprkos sve jačem snegu, saobraćaj u Beogradu odvija se bez prekida. Zimske službe su na terenu i čiste glavne saobraćajnice. 

U Srbiji su i jutros u šest sati zabeležene veoma niske temperature, a najhladije je, sa slabim snegom, bilo na Crnom Vrhu minus 17 i na Zlatiboru minus 15.

U većini mesta temperatura je bila između minus 11 i minus devet stepeni Celzijusa, uglavnom sa slabim snegom, a umeren sneg zabeležen je samo u Loznici, gde je bilo minus 10 stepeni.

Najmanje hladno bilo je u Sjenici minus šest i na Kopaoniku i u Dimitrovgradu minus pet, gde je takođe padao slab sneg. Meteorolozi najavljuju prestanak padavina sutra uveče.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.