Izvor: B92, 24.Feb.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak protesta u K. Mitrovici

Kosovska Mitrovica -- Studenti u severnom delu Kosovske Mitrovice i danas održali proteste zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Protest studenata prištinskog univerziteta, izmeštenog u severni deo Kosovske Mitrovice, protiv proglašenja nezavisnosti Kosova završen je oko 14 sati, bez incidenata. Posle rok koncerta na centralnom gradskom trgu "Šumadija", studenti, kojima se pridružio veliki broj mladih Mitrovčana, organizovali su protestnu šetnju do mosta na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ibru, koji deli severni i srpski od južnog albanskog dela grada.

Sedmi dan protesta obeležeilo je učešće mladih rok muzičara, a organizatori su najavili da će se protestno okupljanje nastaviti i sutra.

Studenti su poručili da su se okupili da na miran i dostojanstven način brane zemlju, a u protestnu šetnju i danas su simbolično krenuli u 12.44 sati sa platoa ispred studentskog doma i sedišta univerziteta.

Normalizovan saobraćaj na prelazima Jarinje i Barnjak

Preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova saobraćaj se danas odvija normalno, a vozila kontrolišu Kosovska policijska služba, UNMIK i KFOR.

Više ne važi naređenje doneto posle nereda u Beogradu da na Kosovo mogu da uđu samo stanovnici pokrajine, već sada to mogu svi građani.

Koncertu na centralnom gradskom trgu "Šumadija" prisustvovao je veliki broj studenata i srednjoškolaca, a organizatori su saopštili da žele da pokažu svetu da znaju da se brane i muzikom i najavili da će tako biti i narednih dana.

Učesnici protesta nosili su državne zastave i parole "Kosovo je Srbija", "Ne damo Kosovo", "Kosovo je srce Srbije", "Stipendije za znanje a ne otimanje", "Veto na geto"....

Na centralnom gradskom trgu nije bilo pripadnika Kfora i UNMIK policije, kao ni pripadnika Kosovske policijske službe (KPS), dok je protest sa mostu na Ibru, stotinak metara od tog trga, mirno posmatralo sedamdesetak pripadnika UNMIK policije, KPS i Kfora.

Nedeljni dan u srpskom delu Kosovske Mitrovice protiče mirno bez ikakavih incidenata, ugostiteljski objekti su puni, uglavnom mladih. Najviše pažnje privukla je kolona sa srpskim svatovima koja je oko 12 sati prošla ulicama grada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.