Izvor: Kurir, 24.Dec.2012, 09:17

Nacionalni registar lekova

Nacionalni registar lekova

Osnovni deo Nacionalnog registra lekova je abecedni spisak registrovanih lekova sa identifikacionim podacima i njihovim paralelama

Jedan od najznačajnijih zadataka Agencije za lekove je da zdravstvene radnike informiše o registrovanim lekovima. Imajući u vidu stalne promene i novosti u ovoj oblasti, važno je da Nacionalni registar lekova (NRL), koji izdaje regulatorna ustanova Srbije, bude publikacija koja će se pripremati jednom godišnje s dodacima koji se rade tokom godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a prate izmene u ovoj oblasti.

Prvo izdanje NRL pripremljeno je 2006. godine. Za tekuću godinu sadrži podatke o lekovima za koje su izdata rešenja o registraciji ALIMS, odnosno koji imaju važeća rešenja u godini za koju se priprema NRL. Polazna osnova za izradu NRL sada je Baza lekova ALIMS, zasnovana na regulatornoj dokumentaciji, a koriste se i drugi referentni izvori informacija.

Osnovni deo NRL je abecedni spisak registrovanih lekova sa identifikacionim podacima, paralelama i kratkim opisom indikacionog područja i doziranja, kao i specifičnim podacima u okviru profila leka. U posebnim poglavljima dati su podaci i kratak opis medikamenata koji su svrstani u lekove biljnog porekla, tradicionalne, tradicionalne biljne i homeopatske lekove, a koji su prošli regulatornu procenu u ALIMS.

U cilju bezbednosti pacijenata i korisnika, lakšeg prepoznavanja leka, njegovog praćenja u prometu, posebno zbog eliminisanja mogućnosti pojave lažnih lekova, u NRL se za sve njih nalazi identifikacioni podatak u vidu trinaestocifrenog broja koji označava EAN šifru leka.

Nastavak na Kurir...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.