Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS protiv negiranja Srebrenice

Beograd -- NUNS se usprotivio "sramnoj ideji" uredništva "Glasa javnosti" da relativizuje i negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je nadležne da kažnjavaju javno poricanje najtežih zločina protiv čovečnosti. "Glas javnosti" objavio je juče specijalni dodatak "Lična karta Srebrenice" o događajima u tom gradu 1995. godine, u kojem se navodi da u Srebrenici nije počinjen genocid i da Republika Srpska nije odgovorna za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << taj zločin.

NUNS se energično protivi zaista sramnoj ideji uredništva lista Glas javnosti da, u opskurnom specijalnom dodatku, po ko zna koji put u Srbiji, relativizuje i negira učinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, piše u saopštenju NUNS-a.

U Srebrenici je zvanično utvrđeno da je pobijeno gotovo 8.000 Bošnjaka, a najviša sudska instanca na ovoj planeti - stalni Međunarodni sud pravde u Hagu, presudio je da jeste počinjen genocid, prvi put od kraja Drugog svetskog rata. To su činjenice, a o činjenicama se ne može polemisati, navodi NUNS.

To udruženje pozvalo je nadležne organe, pre svega tužilaštvo i sudstvo, "da već jednom krenu u kažnjavanje onih koji javno poriču i negiraju najteže zločine protiv čovečnosti, baš kao što se to radi u svim ozbiljnim zemljama u svetu".

Ili će, svojim nečinjenjem, organi drzave i dalje doprinositi bezmalo bolesnoj, sveprisutnoj atmosferi u društvu o najrazličitijim zaverama "svih protiv nas", piše u saopštenju NUNS-a.

Uredništvo dnevnog lista "Glas javnosti" saopštilo je da neće učestvovati u raspravi sa predsednicom NUNS-a Nadeždom Gaće i optužio je da "podržava govor mržnje protiv kojeg se navodno bori" i da progoni novinare koji "nisu zavisni" kao ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.