NS: Podrška Društvenom centru

Izvor: B92, 11.Jan.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Podrška Društvenom centru

Novi Sad -- Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative iz Beograda podržale su osnivanje Društvenog centra u bivšoj kasarni u Novom Sadu.

Stotinak aktivista je došlo iz Beograda, Zrenjanina, Kruševca i Niša i ovom posetom su, kako su izjavili, još jednom iskazali solidarnost i ukazali na to da je Društveni centar potreban kao mesto susreta i komunikacije građana.

Gosti su Društvenom centru Novom Sadu obezbedili i materijalnu, iskustvenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i programsku podršku.

Tokom posete u kasarni "Arčibald Rajs" održane su tribine o planovima Društvenog centra i na temu "Polje kulturne produkcije u Srbiji i mesto nezavisne kulturne scene u njemu".

Program je nastavljen projekcijama filmova i manifestacijom "Pesničenje", odnosno čitanjem poezije u javnim prostorima, koje je kao alternativni festival nastalo 2008. godine inicijativom umetničke grupe "Škart" iz Beograda, sa ciljem da podrži pojedince i neafirmisane pesnike.

Aktivisti više od 40 nevladinih organizacija i pojedinci okupljeni oko inicijative za Društveni centar u kasarni "Arčibald Rajs" u Novom Sadu borave i rade već tri nedelje.

Oni su 22. decembra, bez dozvole Vojske, zauzeli manji deo kasarne u Futoškoj ulici.

Oni su naveli da je ta kasarna pet godina prazna i zatražili od gradskih vlasti da kasarnu prevedu u gradsko vlasništvo i da je daju na korišćenje nevladinim organizacijama, umesto da bude prodata u komercijalne svrhe.

Inicijativa za Društveni centar je pokret više udruženja građana i pojedinaca, nastao zbog nedostatka prostora za nezavisne društvene, sportske, obrazovne i kulturne aktivnosti za mlade u Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.