Izvor: B92, 20.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVE KAZNE ZA LOGOR CELEBICI

Zalbeno vece Haskog tribunala potvrdilo je u utorak oslobadjajucu presudu Zejnilu Delalicu i, istovremeno, nalozilo da se trojici osudjenih za zlocine nad srpskim zatocenicima logora Celebici - Zdravku Mucicu, Hazimu Delicu i Esadu Landzi - izreknu nove kazne. Nove kazne ce - u svetlu ove presude Zalbenog veca - odmeriti i izreci novo Pretresno vece koje ce odrediti predsednik Tribunala, javlja Sense.

Razmatrajuci zalbe odbrane i optuzbe na prvostepenu presudu, Zalbeno vece se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sredu izjasnilo i o tome kakve bi, po njegovoj oceni, bile "prikladne kazne" za trojicu optuzenih. U slucaju Zdravka Mucica, bivseg zapovednika logora Chelebici, Zalbeno vece je prihvatilo argumentaciju tuzilastva koje je prvostepenu osudu na 7 godina zatvora ocenilo kao "neodgovarajucu", imajuci u vidu njegov polozaj nadredjenog. Ocenjujuci da prvostepeno vece nije "dovoljno uvazilo tezinu krivicnih dela za koja je Mucic osudjen", Zalbeno vece je novom Pretresnom vecu preporucilo da Mucicu izrekne tezu kaznu, od "oko 10 godina zatvora."

Po oceni Zalbenog veca, Hazimu Delicu i Esadu Landzi su u prvom stepenu izrecene "odgovarajuce kazne" za dela za koja su proglaseni krivim: Delicu 20 a Landzu 15 godina zatvora. Uprkos tome, Zalbeno vece je nalozilo novo odmeravanje i izricanje kazni, buduci da je ovom presudom prakticno prepolovljen broj tacaka za koje su optuzeni proglaseni krivim. Naime, u prvostepenoj presudi su ista dela kvalifikovana dvostruko: kao teske povrede Zenevskih konvencija i krsenja zakona ili obicaja ratovanja. Odlukom vecine (3:2) Zalbeno vece je presudilo da u slucaju Celebici nisu ispunjeni svi uslovi za takvo, "kumulativno kaznjavanje", te je ponistilo sve tacke prvostepene presude u kojima su osudjeni proglaseni krivim za krsenja zakona ili obicaja ratovanja. Pored toga, Zalbeno vece je oslobodilo Hazima Delica krivice za jedan od pet odvojenih incidenata za koje je u prvom stepenu proglasen krivim. Po oceni Zalbenog veca, na sudjenju nije predoceno dovoljno dokaza da je Delic ucestvovao u prebijanju i ubistvu zatocenika Scepe Gotovca.

Mada je kazne od 20 godina Delicu i 15 Landzi ocenilo kao odgovarajuce, Zalbeno vece je, ipak, ostavilo novom Pretresnom vecu da proceni da li ce, prilikom novog odmeravanja kazne, uzeti u obzir navedene nalaze drugostepene presude.

Konacno, potvrdjujuci oslobadjajucu presudu Zejnilu Delalicu, bivsem zapovedniku Prve takticke grupe Amije BiH, Zalbeno vece je zakljucilo da se iz dokaza koji su predoceni na sudjenju ne moze zakljuciti da je on bio u nadredjenom polozaju u odnosu na logor Celebici i one koji su radili u njemu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.