NOVA ETAPA RATA: Izrael POVLAČI vojnike iz Gaze

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jan.2024, 14:54

NOVA ETAPA RATA: Izrael POVLAČI vojnike iz Gaze

Informacija stiže uoči posete Entonija Blinkena

 Hiljade izraelskih vojnika se premešta iz Pojasa Gaze, saopštila je danas vojska, što je prvo značajno povlačenje izraelskih trupa iz palestinske enklave od početka rata Izraela i Hamasa, prenosi AP.

Vojska je u današnjem saopštenju navela da će pet brigada, ili nekoliko hiljada vojnika, biti povučeno iz Gaze u narednim nedeljama na obuku i odmor.

U obraćanju u nedelju, na kojem je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prvi put najavljeno povlačenje trupa bez preciziranja o koliko snaga je reč, portparol vojske Daniel Hagari nije rekao da li ta odluka znači da Izrael pokreće novu fazu u sukobu.

- Ratni ciljevi zahtevaju prolongiranu borbu, i mi se pripremamo u skladu sa tim-  rekao je Hagari.

Ovakvo izmeštanje trupa moglo bi da signalizira da se borbe smanjuju u nekim oblastima Gaze, posebno u severnom delu gde je vojska saopštila da je blizu preuzimanja operativne kontrole, navodi AP.

Informacija o povlačenju trupa je stigla uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena regionu, a Izrael je duže vremena pod pritiskom svog glavnog saveznika, Vašingtona, da počne sa prelazom na operacije nižeg borbenog intenziteta u palestinskoj enklavi, podseća američka agencija.

Žestoke borbe se nastavljaju u drugim oblastima Gaze, posebno na jugu, u gradu Kan Junis i centralnim delovima teritorije.

Izrael je saopštio ranije da se neće zaustaviti dok se ne ostvare njegovi ratni ciljevi, koji uključuju uništenje Hamasa, koji  vlada Gazom 16 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.