NIS okreće stranicu

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS okreće stranicu

Na rezultat poslovanja NIS-a u prošloj godini je stavljena tačka i sada je akcenat na petogodišnjem razvoju preduzeća, rekao Kiril Kravčenko. "Gaspromnjeft" neće tražiti preispitivanje kupovine većinskog paketa akcija NIS-a.

Dan nakon što je Upravni odbor Naftne industrije kompanije potvrdio gubitak od osam milijardi dinara, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je za RTS da "Gaspromnjeft" neće tražiti preispitivanje kupovine većinskog paketa akcija NIS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Navodeći da je na rezultat poslovanja kompanije u 2008. godini stavljena tačka, Kravčenko ističe da je akcenat sada na petogodišnjem razvoju preduzeća.

Kao osnovne razloge gubitka u 2008. godini u NIS-u navode promenu tadašnjih cena naftnih derivata i kursa dinara. Na rezultat poslovanja uticalo je i specifično upravljanje kompanijom, poput grešaka u popisu i kršenja međunarodnih računovodstvenih standarda.

"Za nas je najvažnije da imamo jasnu sliku tako da mi sada možemo konkretno i jasno da odgovarimo i malim akcionarima i spoljnim partnerima. Pritom, akcionari su se dogovorili da to ne podrazumeva promenu ni cene kupovine "Gaspromnjefta", ni promenu udela vlasničke strukture", rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, prihvaćeni izveštaj o gubitku, neće uticati ni na započeti investicioni program. Modernizacija rafinerija nastavlja se u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

"Akcionari su među sobom doneli odluku, a na osnovu saradnje koja postoji između Vlade Srbije i "Gaspromnjefta", sada se razmatraju mere o povećanju tekućeg poslovanja NIS-a, što će omogućiti da se kompenzuju rezultati iz prošlosti", naveo je Kravčenko.

Kravčenko ocenjuje i da postojanje gubitka neznatno utiče, tek oko jedan odsto na iznos poreza koji kompanija uplaćuje u srpski budžet.

NIS je u 2008. godini uplatio u državnu kasu 50 milijardi dinara na ime poreskih dažbina, od kojih je 587 miliona porez na profit.

Generalni direktor NIS-a tvrdi, da će bez obzira na aktuelne rezultate, iznos poreskih dažbina u ovoj godini biti povećan zbog većih akciza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.