Bez preispitivanje kupovine NIS-a

Izvor: B92, 24.Nov.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez preispitivanje kupovine NIS-a

Kiril Kravčenko (Beta)

Beograd -- Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da "Gaspromnjeft" neće tražiti preispitivanje kupovine većinskog paketa akcija NIS-a.

"Za nas je najvažnije da imamo jasnu sliku tako da mi sada možemo konkretno i jasno da odgovaramo i malim akcionarima i spoljnim partnerima. Pri tom, akcionari su se dogovorili da to ne podrazumeva promenu ni cene kupovine 'Gaspromnjefta', ni promenu udela vlasničke strukture", rekao je Kravčenko.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Akcionari su među sobom doneli odluku, a na osnovu saradnje koja postoji između Vlade Srbije i 'Gaspromnjefta', sada se razmatraju mere o povećanju tekućeg poslovanja NIS-a, što će omogućiti da se kompenzuju rezultati iz prošlosti", naveo je Kravčenko, dan posle sednice Upravnog odbora NIS-a, na kojoj je potvrđen gubitak u poslovanju te kompanije od osam milijardi dinara u prošloj godini.

Kravčenko je rekao da prihvaćeni izveštaj o gubitku neće uticati ni na započeti investicioni program, tako da se modernizacija rafinerija nastavlja u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

On je kazao i da postojanje gubitka neznatno utiče, tek oko jedan odsto na iznos poreza koji kompanija uplaćuje u srpski budžet.

Kao osnovne razloge gubitka u 2008. godini u NIS-u navode promenu tadašnjih cena naftnih derivata i kursa dinara, a na rezultat poslovanja uticalo je i specifično upravljanje kompanijom, poput grešaka u popisu i kršenja međunarodnih računovodstvenih standarda.

NIS je u 2008. godini uplatio u državnu kasu 50 milijardi dinara na ime poreskih dažbina, od kojih je 587 miliona porez na profit.

Kravčenko tvrdi da će, bez obzira na aktuelne rezultate, iznos poreskih dažbina NIS-a u ovoj godini biti povećan zbog većih akciza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.