Izvor: B92, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO POVLACI 12 HILJADA VOJNIKA S KOSOVA I IZ BOSNE

Brisel -- Ministri odbrane NATO ocenili su u cetvrtak u Briselu da se bezbednosna situacija na Balkanu "osetno popravila" i zato su odlucili da do kraja godine, u sklopu tri etape reorganizacije trupa na Balkanu, povuku tesko naoruzanje, smanje snage Kfora i Sfora sa 39 hiljada na 32 hiljade vojnika, odnosno sa 18 hiljada na 12 hiljada.

Prva etapa preustrojstva sa ciljem da se "odgovori na nove zadatke", vec je pocela, u avgustu ce poceti druga, a u trecoj fazi, od januara do juna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iduce godine, trupe Kfora ce biti svedene na 29 hiljada vojnika, kaze se u saopstenju sa zasedanja. Reorganizacija snaga Kfora i Sfora se sprovodi, kako to proizilazi iz zakljucaka ministarskog sastanka NATO, sa ciljem da se snaznije suprostavi organizovanom kriminalu, svercu i da se ojaca bezbednost granica balkanskih zemalja. Ministri odbrane NATO su naglasili "privrzenost teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih zemalja Balkana" i "resenost, da u saradnji s partnerima i drugim medjunarodnim organizacijama, i dalje rade u prilog mira, demokratije i stabilnosti u regionu". "Mi ponovo isticemo podrsku celovitoj primeni rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu", navodi se u saopstenju i u njemu od svih izabranih vodja zajednica i prelaznih ustanova na Kosovu trazi da saradjuju s Kforom i UNMIK-om "u cilju izgradnje miroljubivog, multietnickog, multikulturalnog i demokratskog Kosova".

NATO ministri su "pozvali prelaznu skupstinu Kosova da postuje granicni sporazum izmedju SR Jugoslavije i BRJ Makedonije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.