NASA planira hakerski upad

Izvor: Radio 021, 31.Dec.2014, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA planira hakerski upad

Robotsko vozilo "Oportjuniti", koje istražuje površinu Marsa duže od deset godina, suočilo se sa kvarom memorije, koji će NASA pokušati da prevaziđe hakerskim upadom u robotov softver.

Vozilo sa šest točkova počelo je da se konstantno resetuje zbog nemogućnosti da zapiše telemetrijske podatke u trajnu memoriju. Robot potom pokušava da zapiše informacije u radnu memoriju, ali ona se briše svaki put kada se vozilo isključi i ponovo uključi na početku novog radnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dana.

Inženjeri koji upravljaju "Oportjunitijem" smatraju da je ovo posledica starosti opreme ugrađene u vozilo.

Stručnjaci sada planiraju hakerski upad u softver ovog istraživačkog robota da bi prevazišli problem "amnezije", odnosno situaciju u kojoj "Oportjuniti" ne može da zapamti šta je uradio.

NASA je saopštila da problem postaje sve ozbiljniji, pošto memorijski kvar izaziva resetovanje rovera, a on u nekim slučjevima prestaje da komunicira sa kontrolom misije.

Inženjeri će pokušati da izmene roverov softver, tako da on ignoriše neispravni deo memorije i umesto toga zapisuje podatke na zdravu memoriju.

Drugo vozilo "Kjuriositi" lansirano je ka Marsu 2011. godine, a na njega se spustilo u avgustu 2012. godine.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.