NA PIJACAMA SKUPLJI PARADAJZ, PAPRIKA I TIKVICE

Izvor: Kurir, 02.Nov.2011, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA PIJACAMA SKUPLJI PARADAJZ, PAPRIKA I TIKVICE

BEOGRAD - Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji u oktobru je, posebno u poslednjih deset dana, zabeležena slabija ponuda paprike, paradajza, krastavaca, tikvica i patlidžana, što je uslovilo porast cena ovih povrtarskih kultura. Proteklog meseca zabeležena je bolja ponuda kupusa, krompira, šargarepe, cvekle i praziluka, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Slabija ponuda paradajza uticala je na rast cene tog povrća koja je na kvantaškim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pijacama najčešće iznosila 30 dinara za kilogram, dok je na zelenim pijacama bila 50 dinara. Sa obimom ponude oslabio je i kvalitet proizvoda. Paradajz se u septembru na većini kvantaških i zelenih pijaca u Srbiji mogao pazariti po dominantnoj ceni od 20 dinara za kilogram.

Asortiman i ponuda paprike bili su, takođe, slabiji u poslednjoj nedelji oktobra, a najčešća prodajna cena babure pakovane u džak ili kutije na kvantaškim pijacama bila je ista kao u septembru i iznosila je 50 dinara po kilogramu. U oktobru je evidentiran slabiji obim i kvalitet crvene paprike za ajvar, ali je na kvantašima, kao u septembru, dominirala cena od 40 dinara. Na zelenim pijacama u Srbiji je zabeležen rast cene ove povrtarske kulture u odnosu na prethodni mesec i dominirao je iznos od 80 dinara za kilogram. Prodaja paprike šilje odvijala se po ceni od 40 do 100 dinara u zavisnosti od kvaliteta i obima ponude i tražnje. Patlidžan se tokom oktobra prodavao po ceni od 25 do 50 dinara za kilogram.

Crvenog i belog krompira bilo je u izobilju na pijačnim tezgama, a cene ovih proizvoda su u veleprodaji iznosile 25 dinara, a u maloprodaj 30 dinara za kilogram.

U oktobru je nastavljen trend dobre ponude i tražnje crnog luka. Na kvantašima u Srbiji je dominirala cena od 25 dinara za kilogram. Na zelenim pijacama je zabeležen rast u odnosu na septembar, pa je dominirao iznos od 50 dinara za kilogram.

Ponuda belog luka u odnosu na prethodni mesec količinski je bila nepromenjena, u veleprodaji je dominirao iznos od 250 dinara, a u maloprodaji 500 dinara za kilogram.

Na pijačnim tezgama su se i tokom oktobra i dalje mogli pazariti krastavci kornišoni, mada je cena ove povrtarske kulture u odnosu na prošli mesec bila duplo viša, pa je u veleprodaji dominirao iznos od 60 dinara, dok je maloprodajna cena bila je 100 dinara za kilogram.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.