Izvor: Nezavisne Novine, 04.Apr.2017, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mostarska prekretnica

Samo nezreo političar, zloban čovjek ili budala može kritizirati sastanak političkih lidera na kojem lideri razgovaraju.

O životu, zraku, vodi, ekonomiji, politici, bilo čemu! Ali razgovaraju. Ne svađaju se, ne zavađaju, ne prosipaju nacionalno-patriotske priče, nego razgovaraju.

Lično bih, osobno i personalno, prije izabrao 10 takvih narednih godina, od decenije "instant-napretka", ali strogo uokvirenog političkom nestabilnošću, prosipanjem nacionalne mržnje i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << držanjem tenzija na samoj ivici rata.

Dakle, ako najprije to apsolviramo, možemo krenuti dalje. I s ovim osvrtom, ali i sa našim životima u budućnosti.

Upravo su se ovih dana u Mostaru, na temeljima već tradicionalnog Mostarskog (ekonomskog) sajma, okupili svi politički lideri, šefovi država i vlada zemalja bivše Jugoslavije, koji danas nešto mogu i znače. I koji razgovaraju.

Za mnoge je bilo iznenađenje vidjeti za istim stolom Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića, Andreja Plenkovića, Filipa Vujanovića... Ma šta neko danas mislio (dobro ili loše) o pojedincima ili većini s ovog spiska, tek činjenica je da su to ljudi koji odlučuju o našim životima. Kakvi će oni biti i kakvog će oni kvaliteta biti.

Da se razumijemo, ne spadam među one blago naivne, još manje među neinformisane ili neupućene. Ali spadam među one tolerantne, izrazito pacifistički nastrojene, koji će uvijek nastojati pomiriti, a nikako posvađati.

One koji će uvijek, čak i ovakvoj naopačke postavljenog državi, vjerovati u vlastite, individualne, ali i neke kolektivne ideale, kojima nastojimo dokučiti bolji život, makar našoj djeci.

S tih temelja dubokog sam uvjerenja da je Mostarski sajam u ovom trenutku, odnosno ono što on personificira, nešto najbolje što se moglo desiti regionu nakon mjeseci življenja u nekoj vrsti neizvjesnosti i straha od toga šta nam donosi sutra.

I ako istinski želimo da ovo i sve slično ubuduće uspije, onda moramo napokon početi poštovati jedni druge i vlastitu prošlost, koja nam je toliko puta dokazala da vezivanje nacionalnih zastava "dvije protiv one treće" samo donosi nesreću svima skupa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.