Mirovni juriš na NATO

Izvor: RTS, 01.Apr.2012, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirovni juriš na NATO

Aktivisti mirovnih organizacija pokušali da uđu u sedište NATO-a u predgrađu Brisela. Policija privela oko 500 demonstranata zbog kršenja propisa o javnom okupljanju.

Nekoliko stotina mirovnih aktivista privedeno je po podne posle neuspešnog pokušaja da okupiraju sedište Severnoatlantskog pakta u predgrađu Brisela, saopštila je belgijska policija.

Više hiljada aktivista iz nekoliko zemalja okupilo se oko ograđenog kompleksa koji čini sedište NATO-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na severnom obodu Brisela sa idejom da pokušaju da ga okupiraju i simbolično proglase zatvaranje NATO-a kao "pretnje svetskom miru".

Demonstanti su u jednom trenutku probili policijski kordon postavljen oko sedišta Alijanse, ali niko od njih nije uspeo da preskoči ogradu.

Belgijska policija, koja je koristila konjičke jedinice kako bi zaustavila demonstrante, privela je 483 osobe zbog kršenja zakona o javnim okupljanjima, saopštio je portparol briselske policije Kristijan de Konik.

Taj zakon zabranjuje demonstracije u blizini vojnih objekata, a De Konik je rekao da će do kraja dana svi uhapšeni biti pušteni.

U akciji koju je uz podršku istomišljenika iz ostalih delova Evrope organizovala belgijska grupa "Akcija za mir" nije bilo povređenih niti materijalne štete.

U poslednjih pet godina bila su tri slična pokušaja pacifista da prodru u sedište NATO-a. I oni su se završili masovnim privođenjem demonstranata.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.