Mirna noć na barikadama

Izvor: RTS, 31.Jul.2011, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirna noć na barikadama

Više stotina Srba blokira putni pravac ka južnom delu Kosovske Mitrovice, u mestu Rudare. Pojačane blokade prema Jarinju. Kfor i Euleks jutros postavili punkt na pravcu Zvečan - Zubin Potok. Administrativni prelazi neprohodni, pa već treći dan nema isporuke hleba i mleka iz Raške.

Noć na barikadama na severu Kosova, koje su Srbi postavili na putevima koji vode prema administrativnim prelazima na severu Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protekla je mirno i bez incidenata. Administrativni prelazi i dalje su zatvoreni. Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović vratiće se danas na Kosovo gde bi trebalo da nastave pregovore sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Srbi sa Kosova i Metohije ocenili su da usvajanje Deklaracije o Kosovu, veoma značajno i očekuju da će to doneti konkretne rezultate na terenu.

"Deklaracija je platforma na osnovu koje treba da se sačini kompletan plan oko preduzimanja daljih mera od strane vlade na ovim prostorima", rekao je načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Predsednik opštine Zubin Putok Slaviša Ristić rekao je da su Srbi sa Kosova i Metohije očekivali jasniju i precizniju poruku, ali da veruje da će Srbija "stati iza njih".

Na barikadi u mestu Rudare u opštini Zvečan sinoć je bilo više ljudi nego prethodnih noći. Vojnici Kfora stigli su jutros u oklopnim vozilima do barikada, ali su se posle kraćeg zadržavanja vratili nazad.

Radi se o pripadnicima slovenačkog kontingenta Kfora, koji su stigli sa četiri oklopna vozila i dva oklopna vozila nemačkog kontigenta Kfora,  koji su došli na 200 metara od barikada koje su Srbi postavili, ali su se ubrzo vratili nazad. 

Administrativni prelazi su neprohodni, pa je snabdevanje severa Kosova namirnicama iz centralne Srbije potpuno onemogućeno. Već treći dan hleb i mleko iz Raške ne stižu u Leposavić i Kosovsku Mitrovicu. 

Pripadnici Kfora i Euleks policije postavili su rano jutros kontrolni punkt u selu Jagnjenica na putu Zvečan - Zubin Potok gde vrše detaljnu kontrolu vozila robe i putnika.

Na ovom putnom pravcu koji je glavna veza za Srbe između ove dve susedne opštine postavljeno je desetak vozila Euleksa i Kfora.

Na barikadi u mestu Zupče, na putu Kosovska Mitrovica - Ribariće, u opštini Zubin Potok, noć je protekla mirno. Barikade, koje su postavljene na putu prema prelazu Jarinje, sinoć su pojačane.

Od jutros je blokiran i pravac između Banjske i Leposavića kod mesta Balaban, javlja reporter RTS-a.

Srbi na barikadama ističu da će tu ostati dok se situacija na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom na severu pokrajine ne vrati u stanje koje je bilo pre nego to su specijalne jedinice Kosovske policije ROSU pokušale da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Predsedik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da je akcija Kfora, kojom su zatvoreni prelazi "nečuvena", da za nju ne postoje razlozi i da predstavlja "ucenu prema Srbima".

Prema njegovim rečima, ne postoje bezbednosni rizici da se drži zatvoreni prelazi.

"Mi nemamo izbora i moramo istrajati u mirnom, gandijevskom otporu. Nadam se da ćemo postići cilj da nemamo albansku carinu i granične policajce na punktovima ka Srbiji", rekao je Ristić i dodao da je stanovništvo u Ibarskom Kolašinu uznemireno zbog pretnje komandanta Kfora koji nije isključio primenu sile.

Ristić je kazao da nema većih problema u snabdevanju životnih namirnica u Zubinom Potoku ali da ih može biti narednih dana ako potraje blokada prelaza.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.