Ministarstvo odbrane: Račun nije u blokadi, u pitanju je tehnička greška

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Jan.2019, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane: Račun nije u blokadi, u pitanju je tehnička greška

Ministarstvo odbrane negiralo je danas navode o blokadi računa i bankrotu, navodeći da je podatak koji se pojavio na sajtu Narodne banke Srbije posledica tehničke greške.

U saopštenju na sajtu Ministarstva odbrane navodi se da to ministarstvo nema neizmirene obaveze u poslednje tri godine, da egzistencija zaposlenih u sistemu odbrane nije ugrožena i da deo novčanih naknada nije uplaćen na račun drugih državnih institucija.

Prema navodima ministarstva, podatak >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << koji se pojavio na sajtu NBS o blokadi računa posledica je tehničke greške koju je napravio sud u tekstu pojedinačne presude.

"S obzirom na to da sistem prinudne naplate funkcioniše kroz privremenu blokadu računa, nije neuobičajeno da se zbog prinudnog izvršenja sudskih presuda u toku dana račun zaduži za odredjene iznose koji se istog dana i isplate, što ne utiče na redovno izmirenje obaveza ministarstva prema svim drugim korisnicima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je ukazalo da su u poslednje dve godine isplatili ukupno pet milijardi dinara po tužbаmа rezervistа iz 1999. godine zbog diskriminacije, jer su u vreme ministra Dragana Šutanovca isplaćene duple dnevnice rezervistima samo iz topličkog krаjа.

Dodatno se objašnjava da je do greške došlo u jednoj od banka prilikom slanja SMS izveštaja o uplati zarada i novčane naknade za paketiće dece zaposlenih u sistemu odbrane, jer je kao uplatilac naveden Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, dok na samom izvodu klijenta u banci stoji da je uplatilac Ministarstvo odbrane.

"Oko 400 klijenata te banke dobilo je SMS gde je pogrešno označen uplatilac sredstava, a više desetina hiljada zaposlenih koji račune imaju otvorene kod drugih banaka dobili su uobičajene, ispravne SMS poruke u kojima se kao uplatilac navodi Ministarstvo odbrane", piše u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je navelo i da odgovorno i precizno projektuje svoj budžet, da nema neizmirenih obaveza u 2018. godini, kao i da je izvršenje budžeta bilo 99,5 odsto.

List Danas ranije je preneo da je račun Ministarstva odbrane u blokadi od kraja novembra 2018. godine, s obzirom da ta institucija duguje nešto manje od 30.000 dinara.

Pozivajući se na bazu podataka na sajtu Narodne banke Srbije, list je naveo da se pretraživanjem dužnika u prinudnoj naplati može utvrditi da je to ministarstvo u blokadi zbog iznosa od 27.860 dinara.

Vojni sindikat Srbije uputio je u utorak, 2. januara otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu sa pitanjem "da li je ministarstvo bankrotiralo u 2018. godini" i naveo da su zaposleni poslednju platu i naknade primili sa računa Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.