Ministarka: Lekova će biti

Izvor: B92, 26.Apr.2013, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka: Lekova će biti

Beograd -- Lekova će biti dovoljno u apotekama i neće biti nestašica, rekla je danas Tanjugu ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, to što se državne apoteke nisu pripremile za nabavku putem tendera ne znači da su u pravu.

Ona je naglasila da je iz Uprave za javne nabavke stiglo mišljenje da se mora poštovati Zakon o javnim nabavkama, ali da su date i sugestije o tome kako da se nabavljaju lekovi, da ne bi došlo do nestašice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Ministarka je ukazala da se direktori državnih apoteka nisu pripremili za snadbevanje lekovima putem tendera, koji podrazumeva duži postupak nabavke, i dodala da treba naći način da apoteke budu snadbevene, kako građani ne bi imali probleme sa nabavkom lekova.

"Naći će se takav način i već smo imali određene konsultacije. Zakon se de fakto mora poštovati. Osim tendera, postoji mogućnost pregovaranja, dogovora i to je drugi način koji se može koristiti, ali na ograničen period do tri-četiri meseca", rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ona je istakla da će lekova biti, da neće biti nestašica i podsetila da je od juče lista lekova proširena za 80 različitih medikamenata, uključujući i one za enteralnu ishranu.

Ministarka zdravlja je podsetila da Zakon o javnim nabavkama, koji je stupio na snagu 1. aprila, nije usvojen na predlog Ministarstva zdravlja, već na predlog Ministarstva finansija i privrede i da predviđa da se državne apoteke snadbevaju lekovima putem tendera, ali da je to pravilo važilo i prošle godine i da nije ništa novo.

"Promenilo se to što je zaprećeno da ako se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama, to može biti kvalifikovano i kao krivično delo", rekla je Dejanovićeva.

Ministarka je naglasila da će problem nabavke lekova u apotekama konačno biti rešen kada bude počela centralizovana javna nabavka u zdravstvu, što je predviđeno u avgustu za narednu godinu, jer su ovakvim načinom nabavke obuhvaćene i državne apoteke.

Što se tiče privatnih apoteka, pokazala se opravdanom odluka da se i one uključe u zdravstveni sistem, smatra ona, navodeći da građani mogu koristiti recepte u privatnima apotekama koje su sklopile ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministarka: Biće lekova

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2013

Lekova će biti dovoljno u apotekama i neće biti nestašica, rekla je danas ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.