Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanu Martiću 35 godina

Hag, Zagreb -- Haški tribunal bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Milana Martića osudio na 35 godina zatvora.

Martić je osuđen za zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva i mučenja civila, i razaranje sela naseljenih Hrvatima. Tužilaštvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora, a odbrana oslobađajuću presudu.

Sudije su zaključile da je Martić odgovoran za ubistva nekoliko stotina ljudi od 1991. do 1995. Martić je osuđen i zbog izdavanja naredbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o dvodnevnom neselektivnom bombardovanju Zagreba kasetnim bombama, u maju 1995. kada je poginulo sedam civila, a više od 200 ih je povređeno.

Većina zločina je počinjena nad starijima, pritvorenima i civilima. Posebna ranjivost tih žrtava doprinosi ozbiljnosti zločina, izjavio je predsedavajući sudija Bakone Moloto.

"Dokazi su jasni, Martić je podržavao i delovao na ostvarenju cilja zajedničkog zločinačkog poduhvata koji je postavio Slobodan Milošević, a to je stvaranje ujedinjene srpske države kroz uklanjanje nesrba sa teritorija RSK i činjenje zločina", rekao je Moloto.

Kao druge učesnike u tom poduhvatu sudsko veće je navelo Blagoja Adžića, Milana Babića, Radmila Bogdanovića, Veljka Kadijevića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Vojislava Šešelja, Franka Simatovića, Jovicu Stanišića i Dragana Vasiljkovića.

Martić je proglašen krivim za progon, ubistva, pritvaranje, mučenje, nehumana dela, okrutno postupanje, napade na civile, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i pljačku imovine Hrvata i Bošnjaka u RSK, Cazinskoj krajini i Zagrebu.

Devet tačaka optužnice po kojima je osuđen teretilo ga je za zločine protiv čovečnosti, a sedam za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko veće utvrdilo je da nije kriv po tački optužnice koja ga je teretila za istrebljenje.

Moloto je naznačio da je tokom suđenja dokazano da su snage RSK pod kontrolom Martića, uz pomoć i podršku Srbije i JNA, od avgusta 1991. sprovodile sveobuhvatnu kampanju napada na hrvatska sela u Kninskoj krajini tokom koje su stotine civila ubijene, hiljade sistematski proterane, a njihova imovina pljačkana i uništvana.

Kao dokaz Martićevog svesnog učešća u zločinačkom poduhvatu i njegove namere da protera nesrbe, sudsko veće je navelo više njegovih izjava da suživot Srba i Hrvata u RSK nije moguć i da se oni moraju razdvojiti u dve države.

Iako je imao "apsolutnu moć" nad MUP-om RSK, Martić ništa nije učinio da zločine o kojim je imao obilje informacija istraži i počinioce kazni, zaključile su sudije.

Martić je osuđen i za dva raketna napada na Zagreb, početkom maja 1995, u kojima je sedam civila poginulo, a više od 200 ih je ranjeno.

Moloto je naveo više Martićevih izjava medijima u kojima je on priznao da je naredio raketne napade na Zagreb kao odmazdu zbog napada hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju.

"Tu naredbu sam izdao ja, za odmazdu Franji Tuđmanu i njegovom štabu za naredbu da se izvrši agresija na zapadnu Slavoniju", rekao je Martić 5. maja 1995. u intervjuu jednom radiju, citirao je Moloto.

Martiću će u kaznu biti uračunato 1855 dana, oko pet godina, koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala od predaje.

Martić, bivši policajac, bio je jedan od najistaknutijih zvaničnika RSK od 1991. do 1995. Tužilaštvo je tvrdilo da je Martić usko sarađivao sa Slobodanom Miloševićem i Radovanom Karadžićem u projektu etničkog čišćenja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Suđenje je počelo 13. decembra 2005, a završeno 16. novembra prošle godine.

Martić se predao Tribunalu 15. maja 2002, a šest dana kasnije je, u prvom pojavljivanju pred sudijom, izjavio da nije kriv.

Sanader: Martić bio glavni akter pobune

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je da je Milan Martić bio jedan od glavnih aktera pobune hrvatskih Srba početkom 90-ih godina.

Sanader je naveo da je "Martić 1995. godine raketirao Zagreb i sigurno je odgovoran za mnoge smrti", dodajući da će širi komentar dati naknadno, kad se upozna s detaljima presude.

Poslanik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac izjavio je da veruje da će presuda Milanu Martiću ojačati veru u pravnu državu.

Lider SDSS-a je izrazio olakšanje zbog presude, rekavši da je "Martić sa srpske strane simbolizovao politiku progona, ubistava i razaranja".

"Zbog toga mi, Srbi u Hrvatskoj, imamo interes da se s tom politikom ne samo raskrsti, nego i da svi oni koji su s Martićem učestvovali u realizaciji te politike budu i sankcionisani", kazao je Pupovac.

On je kazao i da onima koji to nisu činili i "koje je Martić svojom politikom zatvorio u vojni logor i na kraju izručio politici egzodusa", želi da na miru mogu da žive u svojoj zemlji i da se u miru u nju mogu vratiti.

O visini kazne

Presuda koja je izrečena Milanu Martiću predstavlja jednu od nastrožijih kazni Haškog tribunala. Primera radi, Martić je osuđen strožije od učesnika genocida u Srebrenici.

Osim četvorice Srba iz BiH, niko više nije dobio tako visoku kaznu Haškog tribunala. General Vojske Republike Srpske Radivoje Krstić osuđen je na 35 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici, gradonačelnik Prijedora Momir Stakić na 40 godina, na istu kaznu je osuđen i bivši čuvar logora u Bosni Goran Jelisić, dok je komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić za opsadu Sarajeva osuđen na doživotnu robiju.

Hrvatski general Tihomir Blaškić za zločine u BiH je bio osuđen na 45 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na devet godina.

"Kazna od 35 godina zatvora iznenađujuće je visoka", kaže Milojko Budimir, generalni sekretar beogradskog Udruženja Srba iz Hrvatske.

"Ako je Martić osuđen toliko, koliko bi mogli biti ili trebali da budu osuđeni oni koji su izvršili zločin nad Krajinom, odnosno oni koji su proterali više od 250.000 Srba u završnoj operaciji Oluja ili oni koji su u toj akciji ubili oko 2.000 Srba", rekao je Budimir.

Zagrebački advokat Anto Nobilo ocenio je da je kazna od 35 godina zatvora primerena i dovoljna za ono što je Milan Martić počinio tokom Domovinskog rata.

Komentarišući presudu, Nobilo je rekao da "nije detaljno pratio slučaj, no smatra da je 35 godina zatvora, s obzirom na Martićeve godine, jako puno".

"Naravno, s pozicija žrtava nikakva kazna nikada nije dovoljna, ali s pozicije stalne uobičajene sudske prakse, 35 godina zatvora predstavlja jednu solidnu kaznu", rekao je Nobilo, nekadašnji advokat haškog optuženika hrvatskog generala Tihomira Blaškića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.