Milanović: Direktno mi odgovarajte

Izvor: B92, 08.Maj.2014, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović: Direktno mi odgovarajte

Zagreb -- Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je danas ministrima da će odgovarati svako ko bude štitio nepravilnosti i ne bude mu direktno odgovarao na naloge.

"Dok sam predsednik vlade na pitanja i naloge koje upućujem, odgovaraće se direktno, a ne medijima. I svako ko bude štitio nepravilnosti koje uočim, i kada ih uočim, pa makar i pogrešio, a o tome me ne izvesti - odgovaraće ", rekao je Milanović na početku sednice vlade nakon što je pre dva dana smenio ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << finansija Slavka Linića.

Kao razlog za smenu premijer je tada naveo narušeno poverenje i političku odgovornost u slučaju predstečajne nagodbe vinkovačke firme Spačva u kojoj je za namirenje poreznih dugova, na osnovu Linićeve potpisane odluke, uzeto zemljište čija je vrednost prema proceni Poreske uprave šest puta manja nego što je "država uzela pod račun".

"Dalje neka rade oni kojima je to posao. Nikoga ne optužujem za kriminal i korupciju, ali za neodgovornost i nereagovanje na ono što sam tražio - to da", rekao je danas Milanović.

On je naglasio da su standardi vladajuće koalicije na čijem je čelu Socijaldemokratska partija (SDP) vrlo visoki i ocenio da će se na predstojećim izborima za Evropski parlament birati između zakona i bezakonja.

"Mi moramo da radimo čisto i besprekorno", poručio je premijer.

Odluka premijera i predsednika SDP da smeni jednog od najuticajnijih stranačkih kolega s mesta ministra finansija izazvala je otvorene kritike dela riječke frakcije vladajuće stranke, kojoj pripada Slavko Linić.

To će, prema ocenama analitičara, dovesti do otvorene oštre unutarstranačke borbe posle evropskih izbora, 25. maja. Tada se očekuje i Glavni odbor stranke koji može da zakaže izbornu skupštinu.

Odnosi dvojice najuticajnijih SDP-ovca, Milanovića i Linića, već dugo su napeti, a posebno su narušeni kada Linić nije želeo da smeni svog pomoćnika Branka Šegona pošto je oktriveno da je on u mogućem sukobu interesa.

Popustio je tek kada je premijer to od njega tražio putem medija.

Josipović: Vlada u svojevrsnoj krizi

S druge strane, predsedenik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u Opatiji da je hrvatska vlada u svojevrsnoj krizi. "Čim iz vlade odlazi važan ministar onda jeste reč u svojevrsnoj krizi, ali izborom novog ministra vlada će nastaviti svoj posao", rekao je Josipović.

Predsednik je ocenio da su zahtevi za prevremenim izborima "deo demokratije". "Opozicija želi prevremene izbore, a vladajući se oslanjaju na parlamentarnu situaciju. Prema tome, parlamentarna situacija je ta koja odlučuje hoće li i kada će biti izbori", rekao je predsednik.

Josipović, međutim, nije želeo da komentariše stanje u SDP-u, njegovoj bivšoj stranci. "Ne komentarišem stranačke odnose", rekao je Josipović u Opatiji gde je zajedno sa potpredsednikom SDP-a i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom bio na otvaranju međunarodnog naučno-stručnog kongresa o turizmu.

Komadina je rekao da je Predsedništvo SDP-a juče, kao odgovorna i vodeća stranka koalicije, vodila opsežnu raspravu o smeni ministra Linića, stanju u stranci i okolnostima vođenja države. "Dogovor je da se maskimalno posvetimo ostvarenju što boljih rezultata stranke i koalicije na evropskim izborima, koristeći sve stranačke kapacitete i energiju ljudi u stranci", rekao je.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ministri će mi direktno odgovarati

Izvor: Danas, 09.Maj.2014, 00:35

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je juče ministrima da će odgovarati svako ko bude štitio nepravilnosti i ne bude mu direktno odgovarao na naloge koje upućuje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.