Izvor: B92, 08.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić za saradnju s Tribunalom

Zagreb -- Stjepan Mesić izjavio danas da od početka svog mandata dosledno zastupa stav o potrebi pune saradnje s Tribunalom u Hagu.

Hrvatski predsednik kaže i da se u tome ništa nije promenilo jer je taj stav zasnovan na dugoročnim interesima Republike Hrvatske, saopšteno je iz njegove kancelarije. Predsednik Haškog suda Fausto Pokar prošle nedelje je u pismu UN optužio hrvatske vlasti da vrše pritisak na tribunal jer su nezadovoljne presudom "vukovarskoj trojci" - Miletu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

U saopštenju iz Mesićeve kancelarije navodi se da će Hrvatska, kao aktivna članica UN i zemlja koja će se kandidovati za mesto nestalne članice Saveta bezbednosti UN, i dalje ispunjavati sve svoje međunarodne obaveze, "od učestvovanja u brojnim mirovnim misijama svetske organizacije pa do saradnje s Haškim sudom".

Premijer Ivo Sanader je prošle sedmice najavio da će se 15. oktobra obratiti Generalnoj skupštini UN kada bude raspravljala o radu Haškog suda.

Mesić je, pozivajući se na svoju ulogu u spoljnoj politici Hrvatske, izjavio da bi bilo bolje da u Njujork ide on, a ne premijer, nakon čega su hrvatski mediji preneli informaciju o novom sukobu predsednika i premijera oko "kreiranja spoljne politike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.