Medvedev i u Skupštini Srbije

Izvor: B92, 15.Okt.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev i u Skupštini Srbije

Beogad -- Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev tokom posete Beogradu govoriće i u Skupštini Srbije. Za posetu ruskog predsednika vlada veliko interesovanje medija.

U posetu Srbiji 20. oktobra dolazi predsednik Rusije Dmitrije Medvedev. Danas se oglasio zvanični Kremlj, koji navodi da će zvanična poseta Medvedeva biti vrlo sadržajna i prva na tom nivou u istoriji bilateralnih odnosa dve zemlje. Pres sekretarka predsednika Rusije Natalija Timakova potvrdila je da će se ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik sresti s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Planirano je da Medvedev govori i u Skupštini Srbije, što je potvrdila i predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

"Trebalo bi da njegovo obraćanje traje negde do 30 minuta, posle toga je planirano da u našem holu bude i koktel, gde će poslanici imati mogućnost i da kontaktiraju sa predsednikom Medvedevim i da taj kontakt bude, da kažem, i direktan”, navodi predsednica Skupštine Srbije.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović rekao je za B92 da je scenario posete uglavnom poznat.

Osim susreta sa Tadićem i obraćanja poslanicima, planirano je da Medvedev položi venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i prisustvuje svečanoj akademiji u Sava centru, kao i da se sretne sa članovima Sinoda SPC-a.

Mihajlović navodi i da je interesovanje medija za ovaj događaj ogromno.

"Mislim da će biti oko 200 ljudi u tom nekom novinarskom stafu koji će pratiti ove događaje. Njihova su interesovanja da sve događaje prenose uživo, većina ruskih televizija, dobar deo novinara akreditovanih u Srbiji, stranih medija, svetskih medija, evropskih medija će takođe prenositi ovaj događaj uživo, ono što može da se prenese”, rekao je Mihajlović, gostujući u Vestima TV B92.

Mihajlović je naveo i da će tokom posete verovatno dominirati ekonomske teme, odnosno da će se razgovarati o rusko-srpskom sporazumu o slobodnoj trgovini, kao i o kreditnom aranžmanu između dve zemlje.

Podsetimo, reč je o kreditu od milijardu dolara, od kojih je 200 miliona planirano za pokrivanje budžetskog deficita, a ostatak za infrastrukturne projekte.

Možete pogledati gostovanje Milivoja Mihajlovića u Vestima B92.

Pripreme za dolazak Medvedeva

Do posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji ostalo je još pet dana. U organizovanje posete uključeno je nekoliko ministarstava, grad pruža logističku podršku, a tačna satnica njegove posete je i dalje tajna.

Groblje oslobodiocima Beograda pretrpelo je poslednjih dana neverovante promene. Pet dana uoči godišnjice oslobođenja Beograda i posete ruskog predsednika radnici gradskih službi ubrzano rade na njegovom uređenju.

Zauzeti su i u beogradskoj policiji, gde na građane apeluju da imaju razumevanja 20. oktobra kada se zatvore pojedine ulice. O kojim se ulicama radi građani će biti blagovremeno obavešteni.

Godišnjica oslobođenja Beograda obojiće posetu ruskog predsednika. Borbe za oslobođenje Beograda trajale su šest dana. Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. jedinicama NOVJ komandovao je Peko Dapčevića, a Crvenom armijom general Ždanov. Poginulo je oko 3000 vojnika NOVJ i 960 crvenoarmejaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.