Medvedev i Vujanović razmenili pisma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev i Vujanović razmenili pisma

PODGORICA -

Istorija rusko-crnogorskih veza, koja se oslanja na čvrste duhovne i kulturne osnove, unikatna je, a bilateralni odnos dve države je u usponu, ocenio je predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev, koji je sa crnogorskim kolegom, Filipom Vujanovićem, razmenio pisma povodom 300 godina od uspostavljanja političkih odnosa dve države.

Predsednik Rusije je, kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, u pismu naveo da su dva naroda tokom vekova održavali prisne kontakte.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je podsetio da se 1711. godine ruski imperator Petar Prvi obratio mitropolitu i vladaru Crne Gore Danilu Prvom, sa predlogom zajedničke borbe protiv stranih osvajača.

"Odgovor Crnogoraca, koji su se sa spremnošću odazvali tom pozivu, bio je jedan simboličan korak koji je postao početak istorije uzajamnih odnosa", ocenio je Medvedev.

"Danas su bilateralne veze u usponu. Rusija je, jedna od prvih, s vašom zemljom uspostavila diplomatske odnose, kroz zajedničke napore ciljano radimo na realizaciji dnevnog reda naše saradnje", naglasio je on.

Medvedev je dodao da Rusija visoko ceni težnje crnogorskih partnera da grade izbalansiranu državnu politiku. "Ovakav stav se povoljno odražava na bilateralnoj saradnji, doprinosi poboljšanju trgovinsko-ekonomskih i jačanju humanitarnih veza", navedeno je u pismu.

Predsednik Vujanović je u pismu naveo da Crna Gora pamti brojne datume i ličnosti koji su svojim značajem menjali njen istorijski hod i delili vreme njenog trajanja na ono pre i posle.

"U mnoštvu takvih postoje i oni koji se po svom prekretničkom značaju, zbog svojih osobenih i nemerljivih vrednosti, mogu označiti početkom nove epohe i novog načina života Crne Gore. Takvim jedinstvenim i izuzetnim istorijskim odrednicama pripada uspostavljanje političkih veza sa Rusijom, pre 300 godina kada su Crnogorci sa oduševljenjem prihvatili Gramat ruskog cara Petra Velikog da se priključe oslobodilačkoj borbi. Borbi u kojoj je Crna Gora prepoznala šansu za slobodu i nezavisnost kao najveće vrijednosti", naveo je Vujanović u pismu Medvedevu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.