Med - lek za  sladokusce

Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Med - lek za sladokusce

Ko bi rekao da nešto toliko slatko može da bude i toliko zdravo?

U grčkoj mitologiji med se smatrao božanskom hranom i izvorom besmrtnosti. Pre više hiljada godina ljudi su znali da ovaj zlatni nektar nije samo odličnog ukusa već i da ublažava tegobe. Čak se i Hipokrat zaklinjao u lekovito dejstvo ovog dara prirode i koristio ga u lečenju rana. Savremena medicina ponovo otkriva njegova blagotvorna dejstva. Evo nekoliko dobrih razloga zašto bi svaki dan trebalo da pojedete >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bar jednu kašiku meda - bilo našte srca, na parčetu hleba ili u čaju.


Obiluje zdravim aktivnim materijama

Med se uglavnom sastoji od šećera i vode. Šta ga, onda, čini toliko dragocenim? Aminokiseline, enzimi, vitamini, aromatične supstance, pigmenti i mineralne materije zastupljeni su, doduše, u veoma malim količinama, ali svi zajedno imaju jedinstveno dejstvo.

Slatki klicoubica zaustavlja upalu

Zbog visokog sadržaja šećera, med izvlači klicama vodu bez koje one ne mogu da žive. Osim toga, kiselina sprečava njihovo razmnožavanje, dok određeni enzim podstiče stvaranje antibakterijskih supstanci. Najbolje od svega je to što bakterije protiv meda ne mogu (kao protiv lekova) da razviju imunitet.

Deluje protiv reume i bolova

Za ljude koji pate od reumatičnih tegoba med je idealan zaslađivač. Aminokiselina triptofan i mineralna materija bakar ublažavaju osećaj bola, a cink podstiče stvaranje hormona koji deluju protiv upale. Savet: tokom četiri nedelje uzimajte med i koprive (ublažavaju upalu). Prelijte jednu supenu kašiku svežih listova koprive jednom šoljom vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Zasladite sa dve kašičice meda. Svaki dan popijte dve šolje ovog čaja.

Mešavina šećera daje energiju

Med je jedinstven izvor energije, a tajna je u visokom sadržaju šećera. Grožđani šećer odmah dospeva u krvotok i brzo obezbeđuje energiju. Organizam postepeno apsorbuje i voćni i ostale vrste šećera. Zahvaljujući tome, nivo šećera u krvi se održava tokom dužeg perioda pa nema opasnosti od napada gladi.

Hrana za mozak i nerve

Sa medom unosite i pamet, kaže stara narodna mudrost. Ovaj pčelinji proizvod bogat je holinom, supstancom koja se u mozgu pretvara u neurotransmiter acetil-holin i jača kratkotrajnu memoriju. Aminokiselina triptofan, prekursor hormona sreće serotonina, poboljšava sposobnost učenja i raspoloženje. U slučaju mentalne blokade uzrokovane stresom, pomoći će vam toplo mleko s medom, koje blagotvorno deluje na nerve. Zagrejte 1/4 l mleka najviše do 40 stepeni i zasladite sa dve supene kašike meda.

Lek za kašalj

Supena kašika meda je čudotvoran lek protiv promuklosti i neprijatnih bolova u grlu. Pustite da vam se sladak nektar otopi na jeziku, pošto on već u ustima razvija antibakterijsko dejstvo. Rastopljen u toplom čaju, med pobeđuje bakterije u organizmu i tako ublažava, recimo, infekcije disajnih puteva. Ni virusi neće bolje proći! Biljna supstanca kvercetin menja funkciju izazivača, čineći ih bezopasnim.

Zaštita za srce

Pošto se med dobija iz cvetnog nektara, obiluje mnoštvom sekundarnih biljnih supstanci.

Najviše ih ima u tamnim sortama meda. One štite krvne sudove od slobodnih radikala i sprečavaju stvaranje opasnih naslaga na njihovim zidovima, koje ih sužavaju. Aminokiselina arginin obezbeđuje elastičnost krvnih sudova i sprečava stvaranje ugrušaka.

Najdelotvornije sorte meda i šta pčele još imaju da ponude

Specijaliteti iz pčelinjeg saća: zašto su različite vrste meda i drugi dragoceni pčelinji proizvodi poput matičnog mleča, polena i propolisa korisni i za ljude?


- Veoma zdrave vrste meda

Med dobijen od određene vrste nektara ili izlučevina biljnih vaši bogatiji je aktivnim materijama od mešanih vrsta meda. Pet osnovnih vrsta:

- Med od majčine dušice ima intenzivnu biljnu aromu.Pročišćava krv i blagotvorno deluje na organe za varenje.

- Med od jele je od tamnosmeđe do zelenkastocrne boje. Bogat je sekundarnim biljnim supstancama koje štite od slobodnih radikala.

- Med od manuke efikasno suzbija bakterije i od njega se dobija medicinski med (medihoney).

- Med od eukaliptusa obiluje eteričnim uljima. Ublažava bolesti disajnih puteva.

- Med od lavande umiruje i ublažava glavobolju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.