Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2017, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Matić: Popularizacija programiranja među mladima

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učesnicima međunarodnog takmičenja učenika u programiranju "Babl kap" u beogradskom Domu omladine, da neguju svoje znanje i talenat kako bi iskoristili prednosti koje donosi stručnost u oblasti informacionih tehnologija.

Ona je čestitala organizatorima iz Razvojnog centra Majkrosoft Srbija, na jubilarnom, desetom takmičenju, koje se održava od 2008. godine, ističući značaj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << popularizacije programiranja među mladima, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"U prethodnom periodu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo je ovu i mnoge druge inicijative za podizanje nivoa znanja iz oblasti programiranja, informatike, matematike, u susret modernizaciji obrazovanja i uvođenju informatike i računarstva kao obaveznog predmeta", podsetila je državna sekretarka.

Ona je istakla da će, s novim nastavnim programom od ove školske godine, srpski đaci konačno izučavati informatiku, i na taj način imati šansu da budu globalno konkurentniji.

"Započeli smo put ka savremenom obrazovanju i očekujemo da će nove generacije iznedriti još više mladih zainteresovanih za programiranje i IT", dodala je Tatjana Matić.

Ona je podsetila da je s kompanijom Majkrosoft Ministarstvo partner na projektu "Konektiviti" koji je upravo završen, u okviru kojih je 40 škola u Srbiji u ruralnim područjima dobilo vaj-faj, kao i na kampanji za promociju novih tehnologija i njihovu bezbednu upotrebu - "IT karavan", koja je sprovedena u osnovnim školama dve godine za redom.

Prilikom svečanog otvaranja takmičenja u programiranju na kojem ove godine učestvuju 22 tima iz zemlje i inostranstva, predstavljeni su multimedijalni priručnici za programiranje za osnovce, koji su izrađeni u okviru inicijative "Programiraj!", uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Matić: Potrebno popularisati programiranje među mladima

Izvor: RTS, 02.Sep.2017

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić poručila je učesnicima međunarodnog takmičenja učenika u programiranju „Babl kap“ u Domu omladine, da neguju svoje znanje i talenat kako bi iskoristili prednosti koje donosi stručnost u oblasti informacionih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.