Mankala, drevna afrička misaona igra

Izvor: RTS, 06.Sep.2013, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mankala, drevna afrička misaona igra

Izložba posvećena afričkoj društvenoj igri mankali, u Muzeju afričke umetnosti, produžena je do 15. septembra. Iako mankalu povezuju prvenstveno sa Afrikom, pre sedam godina otkrivene su dve table za tu igru u Donjem gradu na Kalemegdanu.

"Mankala, misaona igra", izložba posvećena afričkoj društvenoj igri u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu, produžena je do 15. septembra zbog velikog interesovanja. Ta izložba, autorke Ivane Vojt, dobila je počasnu nagradu za projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, koju dodeljuje Nacionalni komitet međunarodne organizacije muzeja i muzejskih profesionalaca, osnovane u sistemu Uneska.

Mankala je jedna od najstarijih društvenih misaonih igara, koja se u različitim varijantama igra na četiri kontinenta: U Africi, Aziji, Južnoj i Severnoj Americi.

Za ovu igru potrebni su tabla i pioni koji mogu biti semenke, školjke, klikeri i slično. Iako je specifična prvenstveno za područje Afrike, pre sedam godina otkrivene su dve table na prostoru Donjeg grada na Kalemegdanu.

Autorka izložbe Ivana Vojt kaže da postoje dokazi da su i turski vojnici u Beogradu igrali tu igru.

"Doktorka Vesna Dikić i Jasna Vuković vodile su istraživanje i datirale ove dve kamene table u 17. vek kao dokaz da su turski vojnici na Kalemegdanu takođe igrali ovu igru", rekla je Ivana Vojt.

Muzej afričke umetnosti upoznaje svoje posetioce sa tom drevnom igrom kroz izložbu "Mankala, misaona igra".

"Ono što je važno za mankalu je da je to jedna od strateških igara koja je kombinatorne karakteristike i dosta se često upotrebljava u obrazovnom sistemu u SAD, jer deca tako lakše uče da broje", objašnjava autorka izložbe.

Izložbu prate radionice za decu različitog uzrasta i stručna vođenja, a 12. septembra u 18 časova biće organizovan program "Mankala ruls" u kome će se objašnjavati pravila igre.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.