Manji računi zbog izolacije

Izvor: RTS, 12.Apr.2013, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manji računi zbog izolacije

Računi za grejanje u Šapcu, zahvaljujući projektu energentske efikasnoti, mogu biti niži i do 30 odsto. Posle postavljanja izolacije i novih fasada, na objektima izgrađenim pre 1980. godine, grad ima lepše zgrade, a stanari manje troškove.

Svetozaru Rosiću iz Šapca, u zgradi koja je izgrađena pre pola veka, protekla zima, nije bila ni duga ni hladna. Zahvaljujući izolaciji i novoj stolariji, temperatura u stanu dostizala je 30 stepeni, a troškovi za grejanje bili su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << niži.

"Pre renoviranja zgrade grejanje sam plaćao od 2.500 do 3.500 dinara, a sada od 1.300 do 3.000, sve zavisi od spoljne temperature", objašnjava Svetozar Rosić.

Iako je prvobitna ideja bila je da se estetskim izmenama grad učini lepšim, posle rekonstrukcije zgrada, Šapčani su počeli da štede i energiju i novac.

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević kaže da je srećna okolnost da su pre četiri godine uveli plaćanje toplotne energije prema merenju utroška.

"Ugradili smo merače u stambene zgrade, tako da građani koji su uradili fasadu, uključujući i izolaciju, plaćaju manje troškove i stanovi su topliji", kaže Milošević.

Samo prošle godine u Šapcu je rekonstruisano 12 zgrada sa oko 300 stanova.

Direktorka Javno-stambenog preduzeća "Stan" Ljiljana Jovanović kaže da pedeset odsto plaća grad, a pedeset odsto stanari i to u vidu kredita koji isplaćuju JSP "Stan" u nekih godinu dana, a u slučajevima gde su zgrade sa više spratova i gde je veći novac u pitanju, dešava se, kako kaže, da bude i duže.

Razlika između zgrada koje čekaju rekonstrukciju i onih koje su dobile novu fasadu posebno je uočljiva u naselju Živinarnik.

Dušan Dragutinović iz Šapca kaže da se efekti vide i spolja i iznutra, jer, kako kaže, zgrada od pre i sada, ne može da se poredi.

Za podršku energetskoj efikasnosti, grad Šabac će ove godine izdvojiti 22 miliona dinara. Pored postavljanja izolacije i ulepšavanja fasada na deset zgrada, u planu je i hidroizolacija ravnih krovova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.