Makedonski Veliki kanjon

Izvor: Southeast European Times, 20.Jul.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonski "Veliki kanjon"

Od fantastičnih stalagmita do endemskih stvorenja koja po njemu tumaraju, kanjon Matka je makedonski biser.

20/07/2009

Dimitar Bocevski za Southeast European Times u Skoplju -- 20/07/09 Fotografije Tomislav Georgijev

Na manje od 20 kilometara jugozapadno od Skoplja, kanjon Matka je idealno mesto za istraživanje "zelene" makedonske unutrašnjosti

Kanjon se prostire na oko pet hiljada hektara i prepun je pećina, planinarskih puteva i bistrih potoka >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << - pravi pravcati raj pod otvorenim nebom.

Karsne pećine rasprostiru se širom kanjona, a neke su duge i do 100 metara. Za ljubitelje speleologije - nauke o pećinama - svakodnevno se organizuju podzemni obilasci čamcem, pa se mogu pogledati krečnjački stalaktiti i stalagmiti.

Ljubitelji vode uživaće u vožnji kajakom na reci Treski. To mesto je poznato po slalomu na divljim brzacima, a organizuju se i brojna međunarodna i regionalna prvenstva u kajaku.

"Matka je ujedno i makedonska reč za 'utrobu'. Prelepi ženski manastir u blizini kanjona reke Treske, koji postepeno seče granitne stene, nazvan je po Bogorodici Mariji i posvećen je majkama 'svih živih vrsta', piše na Makedonskom nacionalnom turističkom portalu.

Izletnici mogu da se penju na visoke stenovite zidove.

U manastiru Matka, poznatijem i kao manastir Svete Bogorodice, na obali reke Treske, nalaze se freske koje datiraju još od 15. veka, piše u publikaciji "Adventure Guide Macedonia".

Još nekoliko manastira i crkava nalaze se u blizini kanjona, poput Manastira Svetog Andrije, za koji se veruje da je sagrađen u drugoj polovini 14. veka.

Umetnost i religija nisu jedino što cveta u kanjonu Matke. Topla mediteranska klima pogoduje brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

Kanjonom lete desetine vrsta endemskih noćnih i drugih leptira. Tu su i retke vrste grabljivica i orlova, kao i noćna stvorenja uglavnom nepoznata entomolozima.

Za one koji bi želeli da istraže Matku i prišunjaju se retkim životinjama koje gamižu po šumama i po kamenjaru, tu su desetine staza za šetnju koje presecaju kanjon. Ambiciozniji mogu da se penju po visokim stenama. Postoje putevi za penjače početnike, kao i za stručnjake.

Posetioci obično dan završe ukusnim obrokom na terasi restorana hotela Matka, sa koje se pruža pogled na jezero u kanjonu.

Kanjon Matke ima status "spomenika prirode" još od 90-ih godina.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.