Makedonci biraju predsednika

Izvor: RTS, 13.Apr.2014, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonci biraju predsednika

Više od 1,7 miliona Makedonaca bira novog predsednika između četiri kandidata. Glavna bitka, prema analitičarima i anketama, vodiće se između sadašnjeg predsednika Đorđa Ivanova i Steva Pendarovskog iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Birači glasaju na 3.480 izbornih mesta u zemlji i 34 u dijaspori, a izbore prati više od 8.325 domaćih i 326 stranih posmatrača, prenosi Beta. Ovo su peti predsednički izbori otkako je Makedonija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stekla nezavisnost 1991. Predsednik se bira direktno, svakih pet godina.

Ukoliko nijedan predsednički kandidat ne osvoji više od polovine glasova u prvom krugu, drugi krug se organizuje dve nedelje kasnije između dva kandidata koji su u prvom krugu osvojili najviše glasova.

Da bi glasanje bilo uspešno, najmanje 40 odsto birača mora da izađe na izbore.

Prema anketama, najveće izglede za pobedu ima Đorđe Ivanov, zahvaljujući podršci moćne, vladajuće VMRO DPMNE, ali posmatrači smatraju da manje žučna retorika njegovog najvećeg rivala Steva Pendarovskog može da privuče neodlučne birače, kao i da bude privlačna albanskoj manjini.

Kako predviđaju analitičari, njih dvojica će najverovatnije otići u drugi krug, koji će biti održan 27. aprila, kada će u Makedoniji biti i opšti izbori, na kojima će se glasati za 123 poslanika u šest izbornih okruga. Tri poslanika biće izabrana iz dijaspore.

U izbornoj kampanji dominirale su teme ekonomije, o kojoj se predsednik malo pita, demokratije, vladavine prava, i dugogodišnjeg spora sa Grčkom oko imena.

Kampanju je donekle obeležilo i insistiranje albanske Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicione partije u vladi, da će dovesti u pitanje legitimitet sledećeg predsednika ukoliko ne bude usvojen novi izborni model putem kojeg bi se albanske i makedonske partije u parlamentu unapred dogovorile o kandidatu.

DUI je pozvao Albance koji čine četvrtinu od makedonske populacije od oko 2,2 miliona ljudi da ne izađu na izbore.

Funkcija predsednika u Makedoniji je mnogo manje moćna od premijerske.

Izborna mesta otvorena su u 7 časova, a prvi krug glasanja za novog predsednika Makedonije biće okončan u 19 časova.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonci danas biraju predsednika

Izvor: Mondo, 13.Apr.2014

U Makedoniji se danas održava prvi krug predsedničkih izbora, a glavna bitka, prema analitičarima i anketama, vodiće..

Nastavak na Mondo...

Zatvorena birališta u Makedoniji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Apr.2014

Prema poslednjim podacina koje su objavili makedonski mediji, do 17:40 je na izbore izašlo 41,23 odsto od oko 1 800 000 gradjana sa pravom glasa. Tokom dana najveća izlaznost bila je u Prilepu, nešto preko 40 procenata

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.