Majstor akrobatskog letenja

Izvor: Politika, 08.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majstor akrobatskog letenja

Iako u penziji već 16 godina, Stevanović ne propušta ni jedan aeromiting, pokazujući letačke figure od kojih gledaocima zastaje dah

TRSTENIK – Na nedavno održanom aeromitingu u Trsteniku više od hiljadu posmatrača netremice je posmatralo akrobacije aviona kojim je upravljao šezdesetpetogodišnji Miladin Stevanović iz Jagodine. A kada se sportski avion, posle neverovatnih figura na nebu iznad Zapadne Morave i Goča, spustio, mnogi su trkom krenuli da stisnu ruku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pilotu i zatraže autogram.

Atraktivne geometrijske figure aviona letilice češke proizvodnje "zlin 526" oduševljavale su posetioce i oduzimale im dah, posebno pri letenju "na trbuhu" i prilikom gašenja motora. Brišući nizak let, uspinjanje letilice i sletanje pod devedeset stepeni vezivali su poglede ljubitelja sportskog letenja.

Gledaoci su aplaudirali majstoru nebeske akrobatike baš kao da ih čuje, a onda, pri sletanju, čuvši od oficijelnog spikera da se radi o čoveku koji pilotira i u sedmoj deceniji, gotovo eksplodirali od radosti.

– Trudim se i posle 45 godina letenja da moje figure budu između tehničke nauke i umetnosti. Ne, meni ne zastaje dah od toga. samo u određenim trenucima razmišljam da za određene geometrijske figure sve uradim savršeno, jer u ovom poslu nema popravnog. Najviša koncentracija mi je potrebna i pri niskom i visokom letu. Sebe ne smem da dovedem u rizičnu situaciju. Kada bi mi se to desilo, prestao bih da se bavim ovim – kazuje nam pilot Miladin po izlasku iz aviona.

Oko njega ljubitelji reli letenja, ali i dečaci, koji bi da ga dodirnu.

– Počeo sam da letim još 1960. godine i stasavao sa našom avijacijom. Vozio sam gotovo sve tipove letilica, valjda 223, ako se dobro sećam. Upravljao sam svim mašinama koje su imali JNA i Vazduhoplovni savez. Za sportsko letenje sam obučio mnoge mladiće. Oni i danas lete, ali je krizno vreme, pa ostaju u kondiciji samo oni koji za letenje imaju veliku ljubav – objašnjava Stevanović.

Iza vrhunskog majstora akrobatskog letenja više je od 5.000 sati letenja, ili 25.000 letova! U njegovoj radnoj biografiji je zabeleženo da je tri puta bio prvak Srbije u sportskom letenju, da je 12 godina bio vicešampion države, dobijao odličja sa takmičenja i aeromitinga širom Jugoslavije... Danas ima punih 45 godina letačkog iskustva, savršenu psiho-fizičku kondiciju i junačko srce, kažu njegove kolege, članovi grupe "Zlin" iz Jagodine. Stevanović je formalno u penziji od 1990. godine, ali ne posustaje u sportskom letenju. Predsednik je Aerokluba "Jagodina". Kažu još da je veoma omiljen u svom gradu, pa je, kao kandidat grupe građana, izabran za člana lokalnog parlamenta. Napominje da ima divnu porodicu.

– Nisam očekivao da sin krene mojim stopama. Mladi kada shvate koliko napora, učenja, znanja, discipline zahteva letenje – odriču se od pomisli da postanu piloti. nedavno za Vazduhoplovnu akademiju javila su se samo četvorica. Ispitivanja su pokazala da je samo jedan bio spreman za ovo teško zanimanje, koje danas nije profitabilno kao neka druga – upozorava Stevanović.

R. Stanković

[objavljeno: 08.08.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.