MUP garantuje bezbednost

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP garantuje bezbednost

Gostujući u Dnevniku 2, ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da su u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije pojačane bezbednosne mere kako ne bi došlo do incidenata posle hapšenja bivših pripadnika OVK u Preševu. Akcija nije bila uperena protiv albanskog stanovništva, niti je bilo prekomerne upotrebe sile, naglasio Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da hapšenja u Preševu nose izvestan bezbednosni rizik, jer je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekivati "određenu reakciju onih koji su takođe pogođeni akcijom, a koji su učestvovali u ratnim zločinima protiv Srba".

Gostujući u Dnevniku 2,  Dačić je rekao da akcija nije bila uperena protiv albanskog stanovništva i da kao ministar unutrašnjih poslova garantuje bezbednost građanima Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Akcija je urađena visoko profesionalno, uhapšeni su svi oni za kojima se tragalo, ispoštovana je procedura. Osumnjičenima su prava pročitana na njihovom maternjem, albanskom jeziku.

Odgovarajući na optužbe predsednika opštine Preševo Rize Halimija da je bilo prekomerne upotrebe sile, Dačić je naglasio da su hapšenja snimana a da su upotrebljena samo neophodna sredstva.

Sama akcija, bila je visoko rizična pa je morala je da bude završena u najkraćem roku. Hapšenja su izvršena na 17 lokacija u etnički meštovitim sredinama, a osumnjičeni su posedovali oružje i bili aktivni učesnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Policija je u opštini Preševo uhapsila deset osumnjičenih za mučenje i ubijanje Srba i drugih nealbanaca u regionu Gnjilana 1999. godine. Dokazi o ubistvima 51 osobe pronađeni su u tri grobnice a kako je rekao ministar policije, unakažena tela u grobnicama svedoče o monstruoznosti zločina "Gnjilanske grupe".

Ministar Dačić je rekao da borba protiv kriminala i onih koji su činili ratne zločine ne poznaje nacionalne razlike i da je policija postupala po nalogu Tužilaštva za ratne zločine.

O dokazima o zločinima koje je počinila "Gnjilanska grupa" a koja su vršena tokom 1999. godine kada je teritoriji Kosmeta bila pod nadzorom KFOR-a, MUP će obavestiti i Unmik i KFOR i Euleks. 

"Država Srbija, naravno, učestvuje u istraživanju ratnih zločina na prostoru prethodne Jugoslavije. Mislimo da ceo svet treba da zna kakvi su se zločini činili protiv naroda bivše Jugoslavije, a pogotovu na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Dačić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.