MONTGOMERI: RASPAD BIH JE NEIZBEŽAN

Izvor: Kurir, 01.Nov.2010, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MONTGOMERI: RASPAD BIH JE NEIZBEŽAN

SARAJEVO - Bivši američki diplomata Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador u Hrvatskoj i u Srbiji, smatra da je neizbežan raspad Bosne i Hercegovine (BiH), a ta njegova izjava je izazvala buru reagovanja, kako su preneli mediji u regionu.

Montgomeri je, gostujući ovog vikenda u programu komercijalne sarajevske televizije TV 1, rekao da je BiH, čak i 15 godina nakon rata, problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije rešen i da je stoga realno razmišljati o njenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << podeli.

"Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcioniše, a jedno od mogućih rešenja je otcepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje", izjavio je Montgomeri, kako je citirala hrvatska agencija Hina.

Montgomeri je posebno pozvao Bošnjake da "počnu da razmišljaju o alternativi", rekavši da je to nužno i zbog činjenice da većina Srba i Hrvata ne oseća BiH kao svoju zemlju i u njoj ne žele da žive, piše Hina.

Montgomerijeva izjava je izazvala i reagovanja, pa je tako američka ambasada u BiH u saopštenju naglasila da ovaj bivši američki diplomata ne govori u ime vlade SAD. "Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromenjena. SAD u celini podupiru suverenitet i teritorijalni integritet BiH", stoji u saopštenju.

Na sličan način je reagovala i Kancelarija Visokog predstavnika za BiH (OHR) naglasivši u saopštejju da je podela BiH nemoguća. Stranka demokratske akcije (SDA) je ocenila da je Montgomeri jedan od bivših diplomata koji daju neodgovorne izjave. Predsednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić smatra da je Montgomerijeva izjava u kontekstu lobističkog delovanja jer je taj bivši američki diplomata "zagovornik velikohrvatskog privatizacijskog lobija", citirala je Hina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.