Izvor: B92, 01.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILOSEVIC PREDOCIO KONTRADIKTORNE IZJAVE SVEDOKA

Hag -- Sudjenje Slobodanu Milosevicu nastavljeno je u sredu unakrsnim ispitivanjem svedoka optuzbe Jusufija, koji je ranije dao pisanu izjavu.

Perparim Jusufi iz sela Mazgit, opstina Obilic, u pisanoj izjavi datoj 10. maja 1999, posvedocio da je srpska policija 27. i 28. marta 1999.

granatirala njegovo selo i da je stanovnistvo zbog toga pobeglo. On je tvrdio i da su 3 muskarca u policijskim uniformama, od kojih su neki imali maske, 28. marta presreli grupu zena i dece, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je iz sela bezala ka Pristini, a koju je on predvodio, i hicima iz automatskog oruzja ubili 4 zene. Prema Jusufijevoj izjavi, koju je u sredu sazeo tuzilac Dirk Rajneveld, policija je 30. marta nalozila stanovnicima Pristine, medju kojima je bio i svedok s porodicom, da krene ka zeleznickoj stanici. On je, potom, vozom sa ostalima prebacen do makedonske granice, a onda im je naredjeno da peske predju u Makedoniju.

Na Milosevicevo pitanje da li je u selu Mazgit video pripadnike OVK, svedok je odgovorio odrecno. Upitan da li ih je bilo gde video, Jusufi je rekao da jeste, krajem marta, 2 na podrucju Lapa, ali je na pitanje kako su bili naoruzani prvo odgovorio da "nije dobro pogledao", a potom da ih je video "na televiziji". Kada ga je optuzeni pozvao da podrobnije opise lica koja su, prema njegovoj izjavi, ubila 4 zene, svedok je rekao da su bila obucena u policijske uniforme, da nisu imali kape i da je jedan nosio masku preko lica. On je rekao da nije video detalje, zato sto je bio jako uplasen i zato sto je bezao. Milosevic je, potom, citirao svedokov iskaz dat Medjunarodnoj kriznoj grupi, koji je deo spisa Tuzilastva, a u kom je Jusufi rekao da su policajci imali "bezbol kape", nozeve, bombe, automatsko oruzje. "Da, sve sam to video", potvrdio je, potom, svedok. Predsedavajuci sudija Ricard Mej zatim je i svedokovu izjavu datu ICG uvrstio u dokazni materijal. Milosevic je onda Jusufija pitao da li je tacno ono sto stoji u izjavi datoj istraziocima Tribunala, da je "odlucio da Pristinu napusti posle savetovanja s nekim ljudima". Svedok je odgovorio potvrdno. Optuzeni je, zatim, svedoku predocio da je u izjavi za ICG rekao da ga je iz stana izbacilo 5 ljudi koji su mu naredila da ode ka zeleznickoj stanici. Milosevic je Jusufija pitao sta je istina. Svedok je odgovorio da je policija pocela da izbacuje ljude iz stanova na ulice, ali je na direktno pitanje sudije Meja da li su mu pripadnici MUP naredili da ode, rekao "ne".

Milosevic je unakrsno ispitao jos 2 svedoka optuzbe koji su ranije dali pisane izjave. Agim Kabasi i Gani Hajredinaj u tim izjavama su tvrdili da su ih srpske snage naterale da s porodicama napuste svoje domove, a potom ih proterale u Makedoniju. Oba svedoka su rekla da su ih napadi vojske i policije primorali da odu sa Kosova, a da se nisu plasili bombardovanja NATO, jer su, kao i svi Albanci, verovali da ce im "doneti slobodu". Svedoci su potvrdili da su bili povezani sa OVK i pomagali joj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.