Izvor: B92, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARTIC I MRKSIC U HAGU

Beograd, Hag -- Milan Martic, bivsi predsednik samozvane "Republike Srpska Krajina" Mile Mrksic, bivsi zapovednik Prve gardijske motorizovane brigade koja je sudelovama u "Vukovarskoj operaciji" bivse JNA, od srede su stanovnici pritvorske jedinice Haskog tribunala.

Obojica su se odazvali pozivu vlasti u Srbiji da se dobrovoljno predaju Tribunalu, kako bi izbegli neugodnosti hapsenja i prisilnog izrucenja.

Martic i Mrksic su se, tako, pridruzili Dragoljubu Ojdanicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikoli Sainovicu i Momcilu Grubanu, koji su se tribunalu predali u protekle tri nedelje. Jos sedamnaest javno optuzenih nalazi se na slobodi u Srbiji i Crnoj Gori.

Haski optuzenici Milan Martic i Mile Mrksic otputovali su u sredu ujutru redovnom linijom JATa za Amsterdam odakle ce biti prebaceni u pritvorsku jedinicu Haskog Tribunala u Seveningenu. Mrksic koji je optuzen za navodne ratne zlocine u Vukovaru nije davao izjave, dok je Martic novinarima na beogradskom aerodromu rekao, da u Hag ide uzdignuta cela i da se ne oseca krivim: "Idem u Hag da se borim za istinu o mom obespravljenom narodu. Ubedjen sam da cemo se brzo vratiti. Doci ce do situacije da cemo dokazati ko je vrsio zlocine", rekao je Martic.

"Tribunal pozdravlja ove predaje," rekao je Dzim Lendejl, portparol Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju. "Zeleli bismo da vidimo i sto skoriju predaju Veselina Sljivancanina i Miroslava Radica, koji su optuzeni zajedno sa Mrksicem, kako bi sudjenje 'Vukovarskoj trojci' moglo poceti u isto vreme. Naravno, tribunal zahteva i predaju svih ostalih optuzenih koji se jos uvek nalaze u Srbiji i Crnoj Gori."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.