Izvor: B92, 24.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MARSICANIN: SAVET EVROPE IMA PRIMEDBE NA BRZINU REFORMI

Beograd -- Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Dragan Marsicanin ocenio je da je "Vlada Srbije prepreka za sistemske promene u zemlji" i da svesno koci promene u zemlji zarad odrzanja na vlasti pojedinih lidera DOS-a, javlja Radio B92. Prema njegovim recima vlada nije ispunila 90 odsto obecanja, dok je prilikom sprovodjenja preostalih deset odsto reformi cesto dolazilo do krsenja Ustava i zakona. Na nedavno odrzanom glavnom odboru DSS-a odluceno je da ce stranka predloziti 40 novih zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u republickom parlamentu, saopsteno je na danasnjoj konferenciji za novinare. Potpredsednik Marsicanin je istakao da ni medjunarodna zajednica nije zadovoljna tempom tranzicije u Srbiji.

"U razgovorima sa predstavnicima Saveta Evrope vi cujete veoma kriticne primedbe na brzinu reformi. Oni ne gledaju samo privatizaciju, njih taj deo posla ne interesuje, njih interesuje ono sto jeste sustina promena u drustvu, a to je prilagodjavanje zakonodavstva zakonodavstvu Evropske unije i promene u svim drugim oblastima, ne samo u privredi.

Ministarstvo pravde sigurno je radilo, ali je radilo naopako.

Ministarstvo unutrasnjih poslova vidim da je sada dobilo pojacanje iz kabineta Zorana Djindjica, radilo je ocigledno naopako. recimo, da li mi imamo program nacionalne kulture? Sta uopste ministarstva rade? Imate li informacije? Ministarstvo zdravlja nema dva ipo meseca ministra. Obren Joksimovic je bio strasan problem, a njega nema vec dva ipo meseca. Sta je sa lekovima, sto ih nema? Zasto se ne izabere ministar da bi uopste vlada u tom delu mogla da funkcionise? Kako sad idu donacije kada nema ministra? Ko o tome odlucuje, ko vrsi kontrolu? Ko odgovara skupstini", pitao je Marsicanin.

Dragan Marsicanin smatra da je najbolji nacin za prevazilazenje krize u vladajucoj koaliciji DOS prihvatanje predloga DSS-a i redefinisanje koalicionog sporazuma. DSS bi usla u novu vladu koja bi sustinski izmenila sadasnji nacin rada i pocela da sprovodi izborni program DOS-a, rekao je Marsicanin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.