Luksemburg za Srbiju u EU

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Luksemburg za Srbiju u EU

Članstvo Srbije u EU nema alternativu, ocenio Žan Aselborn posle razgovora sa Vukom Jeremićem. Postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve države, zaključeno u razgovoru Aselborna i premijera Cvetkovića. Ivica Dačić rekao da je MUP spreman da sa ministarstvom Luksemburga potpiše Sporazum o policijskoj saradnji i readmisiji.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je Beogradu da članstvo Srbije u Evropskoj uniji nema alternativu i izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nadu da će u narednim mesecima doći do napretka Srbije u integraciji u EU.

Posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, Aselborn je na konferenciji za novinare rekao da Luksemburg podržava viznu liberalizaciju za građane Srbije i da će učiniti sve da to bude ostvareno. 

Aselborn je takođe kazao da je velika većina zemalja Evropske unije spremna da ratifikuje prelazni sporazum sa Srbijom ali da za sada nema konsenzusa o tome, i izrazio nadu da će u narednim mesecima biti postignut jednoglasan stav.

Pozdravio je napore vlasti Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom i dodao da je uveren da Vlada Srbije ima političku volju da "sto odsto sarađuje sa Tribunalom".

Šef srpske diplomatije rekao je da je Luksemburg jedna od zemalja koje najsnažnije i najbezusleovnije podržavaju integraciju Srbije u EU i istakao da je članstvo Srbije u EU centralni strateški prioritet Vlade Srbije, koji se neće menjati.

"Naredne nedelje i meseci su od presudnog značaja za budućnost Srbije u Evropi, kao i za budućnost same Evrope. Od oktobra će biti jasnije kakav će institucionalni okvir postojati u vezi sa daljim proširenjem Unije", ocenio je Jeremić.

Aselborn i Jeremić su takođe istakli da su naredni meseci ključni u EU s obzirom na proces ratifikacije Lisabonskog sporazuma. 

Aselborn i Cvetković o poboljšanju ekonomske saradnje

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn i premijer Srbije Mirko Cvetković ocenili su da postoji mogućnost poboljšanja ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila je vladina pres služba.

"Zajednički je konstatovano da postoji prostor za poboljšanje ekonomske saradnje dve države, posebno na nivou investiranja i saradnje privrednika dveju zemalja", navodi se u saopštenju.

U razgovoru je istaknut veliki značaj razvojne pomoći Luksemburga Srbiji posebno u oblasti unapređenja rada Beogradske berze.

"Na sastanku je istaknuto da Luksemburg pruža snažnu podršku Srbiji u procesu evropskih integracija u potpunosti uvažavajući napore koje Srbija ulaže ispunjavajući sve obaveze na tom putu", dodaje se u saopštenju.

Sporazum o policijskoj saradnji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa Đanom Aselbornom o postpisivanju Sporazuma o policijskoj saradnji i Sporazuma o readmisiji, saopšteno je iz MUP- a.

Aselborn je rekao da Luksemburg podržava dalji napredak Srbije ka EU i "da su Srbija i MUP uradili odličan posao u domenu vizne liberalizacije", kao i da se nada da će na jesen biti doneta pozitivna odluka o ukidanju viza Srbiji.

On očekuje da će Srbija okončati svoje obaveze prema Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, navedeno je u saopštenju.

Ljajić: Srbija čini sve da se okonča saradnju sa Hagom

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić razgovarao je sa Žanom Aselbornom o naporima koje Srbija čini u pogledu okončanja saradnje sa Haškim tribunalom i problemima sa kojima se susreće na putu evropskih integracija, saopštilo je resorno ministarstvo.

Govoreći o saradnji sa Haškim tribunalom, Ljajić je istakao da Srbija čini sve što je u njenoj moći kako bi okončala saradnju sa ovim međunarodnim sudom, u šta je, izuzimajući Holandiju, uverena čitava međunarodna zajednica.

Ministar Ljajić je dodao da je Vlada Srbije ispunila sve zahteve Haga u pogledu predaje relevantne dokumentacije, dostupnosti arhiva i oslobađanja čuvanja državne tajne mnogih svedoka, kao i da svi nadležni organi i institucije intenzivno rade u cilju lociranja i hapšenja preostala dva optuženika.

Ministar Aselborn pozitivno je ocenio napore Srbije u cilju završetka saradnje sa Haškim tribunalom, dodavši da Luksemburg podržava dalji napredak Srbije ka EU.

Aselborn je izrazio nadu da će uskoro biti odmrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između i EU i Srbije.

Aselborn došao je u Beograd iz Slovenije, gde je učestvovao na Strateškom forumu na Bledu. Na forumu je razgovarao o političkoj situaciji na zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji i na Kosovu kao i o ratifikaciji Lisabonskog ugovora.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.