Loš glas daleko se čuje

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš glas daleko se čuje

Škola je sređena za ovu školsku godinu

Na sajtu „www.blokovi.com” đaci i roditelji polemišu o dobrim i lošim školama na teritoriji Novog Beograda. Među mnogobrojnim komentarima pažnju posebno privlači veliki broj negativnih mišljenja i kritika na račun Osnovne škole „Branko Radičević”.



O većini novobeogradskih škola oglasilo se tek nekoliko posetilaca ovog sajta, dok se diskusija o školi „Branko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Radičević” vodi na dve strane, kroz više od dvadeset, mahom negativnih komentara. Sadašnji i bivši đaci kao i njihovi roditelji ne štede kritike na račun direktorke, pojedinih nastavnika ali i jednog dela učenika. Tako, jedna Novobeograđanka potpisana kao Dijana kaže da je „škola dno dna u vaspitnom, pedagoškom i stručnom smislu” u kojoj „caruju barabe i huligani”. Ona roditeljima savetuje da ih ako su im deca „vaspitana, kulturna i dobra” upišu u neku drugu školu. Škola je opisana i kao „brod koji tone” i „avion bez pilota na 10.000 metara visine”. Najčešće zamerke roditelja odnose se na nestručnost i neprofesionalnost direktorke i nastavnika, spominje se i korupcija, ali i nedisciplina nekih učenika koju niko ne sankcioniše.

- Škola je nekada bila za primer. Sada je dno dna. Ministarstvo prosvete i inspekcijski organi treba da rade svoj posao i steknu pravi uvid u tragikomična dešavanja u ovoj školi i uspostave prave vrednosti koje škola "Branko Radičević” zaslužuje – napisao je Marijan Dukić na sajtu "www.blokovi.com”.

Osim na adresu ovog sajta, od početka godine nijedna žalba nije stigla na adresu gradske prosvetne inspekcije.

Na zidovima nema grafita, ali se negativno mišljenje i dalje mogu pročitati na sajtu "www.blokovi.com”

- Mada je ranije bilo dosta različitih zamerki na rad ove škole, od početka ove godine nismo imali pritužbe. Kao i tada, inspektori će izaći na teren i proveriti zamerke na školu i zaposlene u njoj, ali tek pošto nam budu zvanično dostavljene – objašnjava Vladimir Todić, sekretar za obrazovanje.

Direktorka škole Dušanka Radišić kaže da nije znala za pomenuti sajt, ali da je tačno da roditelji kao i u svakoj školi imaju primedbe na pojedine nastavnike.

- Međutim, kada odem na čas, da proverim istinitost optužbi, desi se da "loš” nastavnik kaže đaku da sam izabere dva pitanja na koja će odgovarati, a da on potom ćuti. Uvek će biti učenika koji neće da uče i sa kojima sami roditelji imaju probleme, koje onda prenose na školu. Sa druge strane, ovo jeste zahtevna škola, pojedini nastavnici drže visoke kriterijume, ali zato postižemo zapažene rezultate na takmičenjima – objašnjava Radišićeva.

Prema rečima direktorke, škola je imala brojne probleme do pre šest godina, ali su se stvari umnogome promenile od tada.

Danas škola sa 1.100 đaka nema grafite, razbacano smeće, nema nijedan razbijen prozor, a kamoli drogu, cigarete i organizovane tuče. Škola je dobro osvetljena, ograda je cela, a tereni očuvani.

Imaju čime da se pohvale

Samo prošle godine, učenici su svojoj školi doneli 14 sportskih nagrada dok su iz devet predmeta osvojena mesta na različitim nivoima, od opštinskog do republičkog.

- Pet državnih i 10 gradskih prvaka u jednoj godini najbolje govore o uspehu naše dece, ali i uspesima njihovih nastavnika, koji su ih spremali – ističe direktorka Osnovne škole "Branko Radičević”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.